BVB şi-a exprimat intenţia să participe la privatizarea Bursei din Bulgaria

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2011

BVB şi-a exprimat intenţia să participe la privatizarea Bursei din Bulgaria

Vânzarea participaţiei statului către un investitor strategic, evenimentul anului viitor la Bursa bulgară

Ambiţia Bursei de Valori Bucureşti să participe la privatizarea operatorului de piaţă din Bulgaria a fost exprimată de către domnul Valentin Ionescu (n.r. directorul general al BVB), în cadrul unui forum economic în Sofia, în luna mai, ne-a declarat Ivan Takev, Chief Executive Officer al Bulgarian Stock Exchange, în cadrul unui interviu.

"Totuşi, nu au existat negocieri la nivel de managemenet între cele două burse cu privire la viitoarea privatizare a participaţiei statului la Bulgarian Stock Exchange", ne-a spus domnul Takev, adăugând că Ministerul de Finanţe bulgar, care deţine 50,05% din capitalul bursei, va desfăşura procedurile şi va negocia cu potenţialele părţi interesate.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Ne dorim semnarea unui memorandum de colaborare cu această instituţie (n.r. Bursa din Bulgaria) şi sper că acest lucru se va întâmpla foarte curând, semnarea fiind una dintre premisele importante pentru dezvoltarea proiectelor noastre viitoare". Domnul Ionescu nu a precizat dacă BVB este în negocieri pentru achiziţia unei participaţii la Bulgarian Stock Exchange, însă a spus: "Bursa de Valori Bucureşti are în strategia sa şi proiecte privind participaţii la alţi operatori. În acest sens a iniţiat diverse discuţii şi întâlniri pe această temă".

Domnia sa a adăugat că BVB va aduce la cunoştinţa investitorilor şi publicului informaţii relevante, potrivit statutului său de companie listată, în momentul în care rezultatele vor avea un grad de relevanţă.

Din punctul de vedere al directorului bursei din Sofia, cel mai semnificativ eveniment al anului pentru operatorul de piaţă a fost transformarea în companie listată. "În următoarele luni, cel mai important eveniment va fi privatizarea unor participaţii de câte 33% ale statului la trei companii de distribuţie de electricitate - E.ON, CEZ şi EVN - prin intermediul bursei, iar, anul viitor, desigur, vom avea vânzarea pachetului deţinut de stat la bursă către un investitor strategic străin sau către o alianţă de burse", ne-a declarat Ivan Takev.

Contactele între cele două burse, foarte intensive

Bursa de Valori din Bulgaria şi cea din Bucureşti au avut relaţii fructuoase în decursul ultimilor 15 ani, nu numai la nivel instituţional, ci şi personal, ne-a spus domnul Takev: "Contactele au fost foarte intensive şi ne-am consultat pe o gamă largă de probleme cu privire la dezvoltarea pieţelor de capital din ambele ţări. Schimbăm cu regularitate informaţii cu privire la operaţiunile de trading, segmentarea pieţei, guvernanţă corporativă şi probleme de reglementare".

De ceva vreme, există discuţii şi pentru conectarea depozitarilor centrali, potrivit directorului Bulgarian Stock Exchange, însă depinde de aceste instituţii să facă paşii necesari. Domnia sa ne-a relatat că, în iulie, a avut loc la Bucureşti o întâlnire între BVB, BSE şi cei doi depozitari. "Scopul întâlnirii a fost elaborarea unor paşi în următoarele luni pentru a crea un mediu mai atractiv pentru investitori şi emitenţi pe pieţele de capital bulgară şi română".

Pentru facilitarea listărilor duble, cei doi depozitari şi-au exprimat intenţia să creeze o legătură directă, ne-a mai spus reprezentantul BSE.

Valentin Ionescu ne-a precizat că discuţiile privind o eventuală dublă listare sunt în aşteptare până la conectarea Depozitarului Central din Bucureşti la cel din Sofia.

Discuţii pentru crearea unui indice comun

În cadrul întâlnirii din vară, reprezentanţii celor două burse au discutat şi despre lansarea unui indice comun al celor mai performante companii de pe cele două pieţe, potrivit domnului Takev, care ne-a spus că Bursa din Bulgaria şi-a luat angajamentul să lucreze la metodologia noului indice.

La finalul lunii septembrie, Bursa din Bulgaria avea o capitalizare de 6,17 miliarde euro, potrivit statisticii Federation of European Securities Exchanges.

De-a lungul timpului, bursele din Varşovia şi OMX au fost interesate să preia participaţii la Bursa din Bulgaria, însă acestea nu s-au concretizat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai sa fie! Unde ati ajuns. Pai gaspadin Valentin, actionarii ce spun? parca aveai ideii, imagine, unde-i imaginea ta?

    Unde-i poza cu celebru? Cine-i asta din poza? Dragut oricum.

    In Bucuresti, se pare ca le-a fugit ambitia. Pana nu terminati banii, poate mai puteti cumpara ceva. Timp ar mai fi ceva..pana la primavara. Cu siguranta vor reusi sa cumpere ceva, poate inca un calculator ceva, sau o masa copioasa la Cheia in 5 si 6 Nov. cu totii salariati ( fara cei care merg la parastas) asa in teambuilding de reconstructie a echipei.

    Paiata, unde-i Paiata, chiar mi-a fost dor de paiata, Deci unde-i paiata Adrina? Dar Stefania unde este?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb