BVB ŞI-A FĂCUT UN COD DE GUVERNANŢĂ PE CARE NU-L RESPECTĂ, ÎNCĂ Salariul lui Sobolewski rămâne la secret

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2016

Salariul lui Sobolewski rămâne la secret

Bursa de Valori va transmite raportul privind conformitatea cu noul Cod, în februarie - martie

Speranţele acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să afle cu cât este plătit directorul general Ludwik Sobolewski, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Guvernanţă Corporativă, la începutul acestui an, au fost spulberate, ieri, când BVB a transmis că o declaraţie privind conformitatea cu prevederile Codului va fi prezentată în raportul anual pe 2015, adică în februarie - martie.

Desigur, declaraţia în cauză nu presupune nicidecum că BVB va respecta prevederea din Cod să publice politica de remunerare, căci principiul noilor reguli este "aplici si explici", adică societăţile care nu aplică anumite principii vor trebui să explice de ce nu o fac.

"Având în vedere începerea iminentă a noului mandat al Consiliului de Administraţie al Societăţii (mandatul actual expirând la data de 30 ianuarie 2016), Societatea a decis, pentru a asigura caracterul adecvat şi claritatea evaluării, să ofere investitorilor o imagine corectă a obligaţiilor care decurg din prevederile Codului (şi anume, cele care fac referire la independenţa şi evaluarea administratorilor, prevederile A4, A8, A11, B1 şi B2 din Cod şi la funcţionarea aferentă) după ce noul Consiliu de Administraţie al Societăţii va fi fost constituit", se arată într-un comunicat al BVB.

Preşedintele BVB Lucian Anghel a spus, încă de la conferinţa de lansare a noului Cod de Guvernanţă Corporativă, că nu ar trebui să fie o surpriză dacă foarte multe companii sau chiar nici una nu vor reuşi să îndeplinească toate criteriile Codului.

Însă ar fi fost normal ca BVB să reprezinte un exemplu pentru ceilalţi emitenţi şi să facă un efort să detalieze, încă de pe acum, "conformitatea" cu noul Cod, aşa cum a pretins de la celelalte companii. Iar unele dintre ele chiar s-au stresat. De exemplu, Petrom şi-a publicat prima raportul detaliat privind conformarea cu cerinţele Codului de Guvernanţă Corporativă, pe şapte pagini.

BVB nu s-a stresat deloc, deşi ziarul "BURSA" i-a solicitat, încă, din septembrie, să precizeze dacă va respecta criteriile Codului de Guvernanţă Corporativă începând cu 4 ianuarie 2016, ce principii sunt îndeplinite deja şi care vor fi îndeplinite de anul viitor.

Efortul nu ar fi fost prea mare pentru BVB, căci Codul de Guvernanţă, realizat împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie Europeană, are numai 12 pagini, deci puţine prevederi. Citeşti una şi scrii în dreptul ei dacă o îndeplineşti sau nu. Simplu!

BVB însă şi-a găsit justificarea că îşi schimbă conducerea.

Dar acţionarii i-au cerut de mult să-i publice salariul lui Sobolwski şi nimic.

Halal guvernanţă corporativă!

Potrivit Codului de Guvernanţă Corporativă, "societatea trebuie să publice pe pagina sa de internet politica de remunerare şi să includă în raportul anual o declaraţie privind implementarea politicii de remunerare în cursul perioadei anuale care face obiectul analizei".

De asemenea, politica de remunerare trebuie "sa detalieze componentele remuneraţiei conducerii executive (precum salarii, prime anuale, stimulente pe termen lung legate de valoarea acţiunilor, beneficii în natură, pensii şi altele) şi să descrie scopul, principiile şi prezumţiile ce stau la baza fiecărei componente (inclusiv criteriile generale de performanţă aferente oricărei forme de remunerare variabilă)".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. o manea a la Guta, nimic mai mult = BVB . LasFierbinti ilustreaza impecabil nivelul societatii ca e de la sat, ca de la oras, ca tot aia este. Astia suntem, asta avem.

    1. adica de ce domnul Sobolewski sa fie altfel. Ce el nu face parte din Romania. Daca Telecom nu publica raportul financiar atunci regele Ludwig de ce sa o faca. Tu nu ai auzit de concurenta neloiala....Pe langa ca nu stii nici cum te cheama nici legea concurentei nu vrei sa o rasfoiesti. Pana la urma ai si tu dreptate. Ce parca nea Chiirtoiu a citit decizia Uniunii Europene in cazul Oltchim. Probabil ca discountul nu a fost suficient sa se dea jos din pat s dumnealui credea ca UE e vreun musteriu. Sa bei cafeaua cu placere..

    Nu am nicio problema nici nu BURSA nici nu BVB, dar deveniti cancanistici. Cand ne prezentati niste analize financiare, comentarii pe rapoarte, probleme reale ale pietei? Mie nu imi pasa de salariul lui, ca nu sunt actionar la BVB, imi pasa de piata iar asta nu e influentata de salariul astuia.

    1. altfel ai fi inteles ca IT S NOT about THE MONEY, IT s ABOUT THE GAME. Pe de alta parte o analiza financiara chiar ar fi interesanta. Saptamana si analiza. Care sa fie prima companie pe care o evaluam? De mult doream sa-mi deschid o companie de rating, sa le facem concurenta la FICI si MUDI.

      Dar de ce ai avea vreo problema cu Bursa sau cu BVB?

      Iar de pasat, mie nu-mi pasa de tine! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb