Bursa de la Bucureşti a închis ieri în creştere, pe un rulaj redus, la care au contribuit semnificativ acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi cele ale Romgaz (SNG), în timp ce acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu 9,5%.
Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,5%, pe o lichiditate a Bursei de 27,05 milioane de lei (6,09 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.
În sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,16%, în timp ce BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a stagnat.
Georgiana Androne, analist financiar la firma de brokeraj Tradeville, a declarat: "Într-o şedinţă de tranzacţionare lipsită de date macroeconomice importante, principalul motor al pieţei de acţiuni de la BVB, ca de altfel al pieţelor europene în general, a fost revenirea investitorilor la o stare de calm după turbulenţele geopolitice recente din Ucraina. Dupa ce oficialii europeni nu s-au putut pune de acord ieri (marţi, n.r) în privinţa unor noi sancţiuni la adresa Rusiei, escaladarea tensiunilor devine mai puţin probabilă pe termen scurt".
Fondul Proprietatea şi Romgaz au asigurat jumătate din lichiditatea pieţei.
Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în sădere cu 0,2% la sfârşitul şedinţei, au totalizat 8,97 milioane de lei, în timp ce titlurile Romgaz a înregistrat o creştere de 0,3%, pe o lichiditate de 5,4 milioane de lei, la care se adaugă 1,3 milioane de lei dintr-un transfer de tip deal.
Lichidităţi de peste 1 milion de lei au consemnat şi acţiunile Transgaz (TGN) - 1,28 milioane de lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1,09 milioane de lei.
Georgiana Androne a adăugat: "Deşi creşterile nu au fost spectaculoase, sub 1% atat pe DAX, cât şi pe BET, investitorii pot încerca să se concentreze din nou asupra sezonului de raportări semestriale. În special pentru piaţa de la Bucureşti, aceasta ar trebui sa devina tema predominantă până la jumatatea lui august, investitorii urmând să se poziţioneze pe companiile de la care au aşteptări favorabile; experienţa ultimelor şedinţe arată că principalele caştigătoare ar trebui să fie companiile de stat".
Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au închis în creştere cu 9,46%, pe un rulaj de 1,64 milioane de lei, cu mult peste nivelurile din săptămânile anterioare, când transferurile au totalizat maxim câteva zeci de mii de lei.
"Aşa cum s-a mai întamplat, zvonuri sau ştiri privind interesul manifestat de investitori sau iminenţa unei preluări au generat o evoluţie spectaculoasă şi surprizătoare a titlurilor Băncii Comerciale Carpatica (BCC). Totodată, pe măsura îmbunătăţirii rezultatelor financiare ale băncii, putem asista la o creştere a cotaţiilor BCC în limite obişnuite. Banca Comercială Carpatica este mai bine poziţionată decât în trecut pentru creşterea volumului creditelor acordate şi credem că ar putea să-şi stabilizeze costul net al riscului de credit sau chiar să-l reducă", a afirmat analistul Tradeville.
Banca Carpatica a înregistrat în primele ore o creştere de până la 14,98%, limita maximă pentru o şedinţă de tranzacţionare, însă avansul s-a mai temperat pe parcursul zilei, cu volume mai reduse în a doua jumătate a şedinţei.
Creşterea a avut loc, afirmă brokerii, după ce presa a anunţat că patru investitori sunt interesaţi să intre în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica şi să capitalizeze banca. Surse bancare au declarat, citate de Mediafax, că investitorii au primit în urmă cu câteva săptămâni accesul la camera de date a băncii, iar în următoarea perioadă vor fi iniţiate discuţii privind modul în care se va realiza tranzacaţia.
Potrivit surselor, doi dintre cei patru investitori care au început deja discuţiile au o puternică forţă financiară şi ar putea da un impuls semnificativ băncii din Sibiu. Sursele au precizat că printre investitori se află şi un mare fond de investiţii din SUA.
Indicele extins BET XT a crescut cu 0,6%, iar BET BK cu 0,9%.
Indicele BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.