Bursa a scăzut uşor, cu 0,49%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă unde lichiditatea a fost susţinută doar de câteva acţiuni, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,6% în urma propunerii unui dividend mai redus faţă de cel anticipat de investitori.
Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu peste 1% în primele minute de tranzacţionare, iar punctul minim a fost atins în jurul orei 11:40, când titlurile au fost cu aproape 3,5% sub închiderea de joi.
Ulterior, corecţia s-a temperat la aproximativ 2%, iar la închiderea pieţei principale acţiunile companiei erau cotate la 0,4545 lei, preţ în scădere cu 1,62%. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 498.000 de lei.
Brokerii spun că scăderea a fost determinată încă de la deschidere de propunerea de dividend anunţată joi seară de conducerea companiei şi care este sub estimările investitorilor.
Directoratul OMV Petrom propune acţionarilor să distribuie din profitul record înregistrat anul trecut un dividend brut de 0,028 lei/acţiune, cu 9,6% sub cel de 0,031 lei/titlu acordat anul trecut. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, de 0,4545 lei/titlu, dividendul conferă un randament de 6%.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate încă de la deschidere la preţuri uşor sub închiderea de joi, însă pe piaţa principală rulaje de peste 40.000 de lei au înregistrat doar titluri emise de 15 din cele 79 de companii listate.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,55% mai jos faţă de joi, iar indicele BET-NG a fost în scădere cu 0,59%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,78%.
Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,7%, în timp ce indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,58% sub închiderea de joi. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au transferat în total acţiuni de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul de joi, de 21,8 milioane lei (4,9 milioane euro). La fel ca în şedinţa precedentă, cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de tranzacţii negociate.
Peste jumătate din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (aproape 3 milioane lei), OMV Petrom (2,7 milioane lei), SIF Oltenia (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,3 milioane lei) şi BRD (442.000 de lei). La fel ca în şedinţa de joi, deal-urile au fost realizate la preţuri foarte apropiate de nivelurile de la închiderea şedinţei precedente.
"Transferurile de astăzi par să fie reajustări de portofoliu pentru un jucător instituţional. Este posibil ca în cadrul transferului de acţiuni OMV Petrom să fie acelaşi cumpărător tradiţional, respectiv fonduri administrate de Franklin Templeton. Piaţa aşteaptă clarificarea situaţiei din Cipru, plus că pieţele externe sunt la nişte niveluri tehnice importante, care dacă cedează ar putea porni o corecţie. În principiu, sunt puţini investitori care văd un potenţial de creştere", a afirmat un broker, pentru Mediafax.
Aproape 30% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţiile realizate pe piaţa principală cu acţiunile SIF Transilvania (2,2 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (4,2 milioane lei).
Titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,63%, la 0,7155 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,24%, la 0,623 lei. Pe parcursul şedinţei, acţiunile FP au coborât cu până la 1,2%, atingând un preţ minim al zilei de 0,617 lei.
Cel mai probabil, evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea a fost, de asemenea, influenţată de propunerea de dividend făcută de conducerea OMV Petrom, având în vedere că cele mai mari dividende încasate de FP sunt de la OMV Petrom.
Anul trecut, dividendele încasate de Fondul Proprietatea de la OMV Petrom, de peste 353 milioane lei, au reprezentat aproape 57% din valoarea dividendelor primite de Fond de la companiile unde este acţionar.
În acest an, Fondul ar urma să încaseze dividende de aproape 319 milioane lei (72 milioane de euro).
"Până la adunările generale ale acţionarilor şi până la trecerea datelor de înregistrate pentru dividende cred că va urma o perioadă de apatie, însă nu este exclus să vedem chiar şi o corecţie. Dacă apare oferta Transgaz poate se mai dinamizează puţin lucrurile, dar în rest portofoliile par să fie deja poziţionate", a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare cu 62% peste rulajul de joi, de 886.000 de lei.