Bursa a crescut cu 1,93% în sesiunea de ieri, într-o piaţă în care investitorii au fost mai activi la tranzacţionare, după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat la finalul sesiunii bursiere de luni că a îmbunătăţit ratingul României.
"Şedinţa de astăzi (marţi, n.r) a fost caracterizată de entuziasimul investitorilor, transpus în piaţă atât printr-o lichiditate mărită, cât şi în creşterea preţurilor majorităţii acţiunilor. Aceasta situaţie s-a datorat în principal anunţului de luni al reprezentanţilor Fitch, care se pare că a scos din amorţeală, cel puţin pentru moment, investitorii locali. Cred că în zilele următoare este posibil să vedem o continuare a acestor aprecieri, ele putând fi alimentate atât de acest eveniment, cât şi de rezultatele trimestriale ale companiilor americane, programate să înceapă săptămâna viitoare şi care vor agita cu siguranţă toate pieţele financiare", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.
De asemenea, Mureşian consideră că anunţul Fitch este ultimul semnal care indică debutul unei modificări majore a trendului pieţei.
"Îmbunătăţirea ratingului de ţară la < investment grade > este pentru piaţa de capital locală una dintre cele mai importante ştiri din acest an şi este ultimul semnal care indică debutul unei modificări majore a trendului pieţei. Ea va da undă verde investitorilor străini care vor deveni mult mai activi, transpunându-se în piaţă atât într-o creştere a lichidităţii, cât şi poate într-o recorelare cu pieţele internaţionale", a spus directorul Intercapital.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, s-au realizat la preţuri în creştere în medie cu 1,75%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a avansat cu 1,81%.
În acelaşi timp, indicele BET-NG, care sintetizează evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a închis în creştere cu 2,42%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, se plasa cu 2,02% peste nivelul de luni.
Acţiunile Oltchim (OLT) au consemnat un câştig de 10,44%, şi au ajuns la 2,211 lei. Preţul este cu 4,9% mai mic faţă de cotaţia maximă istorică înregistrată de aceste titluri pe bursă, la 9 iunie, când erau la 2,325 lei/titlu. Evoluţia acţiunilor Oltchim a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 4,22 milioane lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost şi ieri cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni pe piaţa principală de 27,47 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,19%, la 0,529 lei.
În jurul orei 13:30 în piaţă au fost transferate direct trei pachete de acţiuni reprezentând 0,1% din titlurile FP, pentru 7,95 milioane lei. Operaţiunile au fost realizate la un preţ mediu de 0,53 lei, cu 0,09% peste referinţă.
Al doilea rulaj din piaţă a fost înregistrat pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV), de 5,14 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile băncii a fost perfectat la 1,249 lei, cu 1,54% sub referinţă.
Lichiditatea totală a Bursei, de 91,25 milioane lei (21,6 milioane euro), a fost susţinută şi de patru tranzacţii cu obligaţiuni emise de Banca Europeană de Investiţii (EIB14), cu scadenţa în 2014, în valoare de 26,94 milioane lei.
Rulaje semnificative au afişat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi OMV Petrom (SNP), de 4,76 milioane lei şi, respectiv de 3,41 milioane lei. Titlurile SIF au avansat cu 2,34%, la 0,1,445 lei, iar acţiunile Petrom au câştigat 2,56%, la 0,4 lei.
Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au realizat transferuri de 615.000 lei, dublu faţă de lichiditatea de luni, de 300.000 de lei.
Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele tranzacţionate, cu un rulaj de 105.000 de lei, iar preţul a crescut cu 5,1%, la 0,33 lei.