BVB şi RASDAQ Apatie la BVB

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2013

Apatie la BVB

Indicii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii mixte în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, lucru pe care brokerii l-au pus pe seama sezonului care atrage mai puţin investitorii. Indicele compozit BET-C a urcat cu 0,19%, la 2.906,16 puncte. Lichiditatea a fost una anemică, potrivit specialiştilor, ridicându-se la 25,54 milioane lei (5,77 milioane euro), cu aproape 36,5% sub nivelul de vineri, când investitorii au tranzacţionat 40,23 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piaţa Deal au fost realizate opt tranzacţii, faţă de 17 câte au fost consemnate în şedinţa de vineri. Astfel, ieri au fost realizate trei Deal-uri cu titluri BRD, în valoare de 2,29 milioane de lei, trei cu titluri Fondul Proprietatea (simbol FP), în valoare de 5,8 milioane de lei, unul cu acţiuni SIF Oltenia (simbol SIF5), în valoare de 0,345 milioane de lei, şi unul cu acţiuni Transgaz (simbol TGN), în valoare de 0,75 milioane de lei. Cele opt deal-uri au consemnat aproximativ 36% din rulaj.

Cotaţiile BRD şi SIF5 au stagnat în şedinţa de tranzacţionare de ieri, la 7,7 lei/unitate şi, respectiv, 1,46 lei/unitate, cea a FP a scăzut uşor cu 0,08%, la 0,64 lei/unitate, iar cea a TGN a coborât tot cu 0,08%, la 189,95 lei/unitate.

Indicii bursieri au evoluat, ieri, în ton cu pieţele europene, trendul ascendent urmând să se menţină şi în perioada următoare, potrivit Georgianei Androne, analist Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti au evoluat ieri în ton cu pieţele europene, avansând moderat după ce China a raportat o creştere trimestrială a PIB-ului în linia aşteptărilor generale, iar vânzările cu amănuntul din SUA au lăsat loc unei uşoare deprecieri a dolarului. Astfel, BET-ul şi-a consolidat creşterea uşoară spre nivelurile atinse în luna aprilie, urcând cu 0,47%. Estimăm că această tendinţă va continua în perioada următoare, în contextul în care pieţele internaţionale de acţiuni integrează deja ipoteza reducerii programului de relaxare cantitativă din SUA în toamnă. Din punct de vedere al lichidităţii, şedinţa de ieri s-a încadrat în media recentă, 40% din rulaj fiind asigurat de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Volume mai importante s-au înregistrat şi pe titlurile Erste (EBS), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi SIF Transilvania (SIF3), acesta din urmă raportând un profit excepţional pentru primul semestru al acestui an".

Ziua de tranzacţionare de ieri a fost lipsită de evenimente importante, potrivit lui Ciprian Bîrsan, broker la Transilvania Capital. Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri) a fost una fără evenimente importante. Până la ora 16:10 au fost realizate doar patru tranzacţii Deal, din care trei pe Fondul Proprietatea şi una pe Transgaz. SIF3 a avut cea mai bună lichiditate (3,43 milioane actiuni) din grupul SIF-urilor. Investitorii instituţionali nu şi-au făcut simţită prezenţa în piaţă".

Piaţa a fost din nou una apatică, lucru care s-a datorat perioadei de vară, ne-a precizat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "În piaţă a predominat, din nou, sentimentul de apatie, caracteristic sezonului estival. Atenţia investitorilor a fost captată doar de Fondul Proprietatea, Erste Bank şi SIF Transilvania. Creşterile recente de pe pieţele internaţionale cred că încep deja să determine prudenţă. Deocamdată, nu cred că avem motive să sperăm la o lichiditate mai bună, iar volatilitatea ar putea creşte abia în preajma raportărilor financiare".

În sfera SIF-urilor, cotaţiile celor cinci societăţi au avut, vineri, evoluţii mixte. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1), SIF Moldova (simbol SIF2) şi SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au depreciat, cu 0,71%, la 1,122 lei/unitate, cu 1,98%, la 1,235 lei/unitate, şi, respectiv, cu 1,44%, la 0,685 lei/unitate. Cotaţia SIF Transilvania (simbol SIF3) s-a apreciat cu 1,66%, la 0,55 lei/unitate, în timp ce cotaţia SIF Oltenia (simbol SIF5), a stagnat la 1,46 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor, precum şi diminuarea cotaţiei FP au condus la scăderea cu 0,36% a indicelui BET-FI, la 24.715,63 puncte.

În zona companiilor din sectorul energetic, creşterea cu 0,47% a cotaţiei OMV Petrom (simbol SNP) nu a putut compensa scăderile celorlalte cotaţii din ale companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele BET-NG a scăzut cu 0,25%, la 634,11 puncte.

Ceilalţi indici interni au consemnat evoluţii pozitive în şedinţa de ieri. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a majorat cu 0,47%, la 5.442,19 puncte, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,26%, la 496,11 puncte, iar indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,12 %, la 1.061,01 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de ieri, acţiuni de 573.886,09 lei (129.744,55 euro), cu aproximativ 85% peste rulajul de vineri, când au fost tranzacţionate acţiuni de 84.907,04 lei (19.205,39 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb