Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,35%, susţinută în principal de evoluţia unora dintre acţiunile lichide, într-o piaţă unde rulajul a scăzut la aproape 29 milioane lei, în condiţiile în care nu au mai fost realizate la fel de multe deal-uri ca în zilele anterioare.
În ultimele şase şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu peste 3%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a avansat cu 4,75%.
În şedinţa de joi, piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar punctul maxim de creştere al indicelui BET-C a fost atins cu puţin înainte de închidere, când piaţa a fost pe plus cu 1,52%. Evoluţia a fost susţinută în principal de unele dintre cele mai lichide acţiuni, precum BRD (+1,14%), OMV Petrom (+1,28%), Banca Transilvania (+2,05%) şi Romgaz (+3,29%), titluri care au ponderi importante în calculul indicelui general al Bursei.
"Cred că piaţa se pregăteşte de venirea Electrica pe bursă. Acum investitorii îşi fac calcule cu privire la numerarul existent în cont şi cam ce acţiuni din portofoliu ar putea fi transformate în bani pentru subscrierea la oferta Electrica. Faptul că se mişcă doar blue-chip-urile (acţiunile de regulă lichide - n.r.) este explicabil deoarece aceste acţiuni sunt în portofoliile majorităţii investitorilor, iar unii dintre aceştia este posibil să se gândească la o ieşire temporară de pe unele acţiuni. Deocamdată nu este presiune pe vânzare tocmai pentru că pieţele externe evoluează într-o notă pozitivă. Cumpărătorii intră sperând la un câştig imediat pe seama optimismului din piaţă, iar vânzătorii ies precaut, aşteptând preţuri mai bune", a declarat pentru Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, citat de Mediafax.
Indicele BET a încheiat ziua în creştere cu 1,61%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,35%.
Acţiunile a trei dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,89% şi 1,35%, titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, iar acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut cu 1,37%. Titlurile FP au avansat cu 0,63%.
În şedinţa anterioară, titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 1,17% şi 2,92%, deoarece unii investitori au plasat ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, în căutarea unei contrapărţi, deşi ordinele au vizat volume mici de titluri.
La finalul şedinţei de joi, titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,74% peste nivelul de miercuri.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT era în creştere cu 1,26%, iar indicele extins BET-BK era în urcare cu 0,7%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au transferat acţiuni de aproape 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), aproape jumătate din rulajul de miercuri, de 57 milioane lei (13 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditate a fost asigurată de acţiunile OMV Petrom (5,7 milioane lei, din care trei deal-uri de 3,1 milioane lei), Romgaz (4,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,4 milioane lei), BRD (3,4 milioane lei), Transgaz (2,8 milioane lei) şi Banca Transilvania (2,5 milioane lei, din care un deal de 855.000 de lei).
În precedentele două şedinţe, mai mult de jumătate din rulaje au reprezentat deal-uri cu acţiuni precum Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom, Banca Transilvania, SIF Transilvania şi SIF Moldova.
"Probabil că tranzacţiile mai mari sunt realizate de investitori care acumulează în timp", a mai spus brokerul de la Estinvest.
Titlurile OMV Petrom au crescut cu 1,28%, la 0,435 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 3,29%, la 35,19 lei.
În timpul şedinţei au fost înregistrate rezultatele ofertei derulate de Garanti Bank, în cadrul căreia banca a atras 300 milioane lei, printr-o emisiune de obligaţiuni negarantate în lei, cu scadenţă la cinci ani. Emisiunea urmează să fie listată la Bursă.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1 milion de lei, faţă de doar 179.000 de lei în şedinţa precedentă. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de un deal cu acţiuni Ceramica Iaşi (CERE), de 720.000 de lei. Tranzacţia a fost realizată la 0,3 lei, preţ cu aproape 27% sub cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, stabilită vineri.