BVB şi RASDAQ Bursa a crescut cu 1%, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2013

Bursa a crescut cu 1%, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două săptămâni

Bursa a crescut cu 1% vineri, într-o piaţă unde titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au întors pe creştere accelerată, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Piaţa s-a mişcat într-un interval îngust şi săptămâna trecută, iar la finalul zilei de vineri indicele general al Bursei a fost cu 0,86% peste nivelul de la sfârşitul săptămânii precedente. Indicele general al bursei, BET-C, se plasează astfel cu 9,77% peste nivelul de la finele anului trecut.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a scăzut cu 1,45% săptămâna trecută, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,47%. Astfel, raportat la nivelul de la sfârşitul anului trecut, BET este pe plus cu 6,45%, iar BET-FI cu 5,27%.

"Problema de fond este că sunt puţini investitori mari activi în piaţă. BRD a mişcat investitorii prin rezultatele publicate, însă în rest majoritatea rezultatelor anunţate erau deja mai mult sau mai puţin anticipate. Va mai fi importantă publicarea rezultatelor OMV Petrom, care ar putea să mai ofere câteva indicii despre politica de dividend şi, astfel, va influenţa şi potenţialul venit şi dividend ale Fondului Proprietatea în acest an", a afirmat un broker, citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua de vineri în creştere cu 0,23%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,33% peste nivelul de joi. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,82%.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 8,27% după ce Rompetrol a anunţat că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Preţul de la finalul şedinţei de vineri, de 0,0589 lei, este cu 69,7% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizării Rompetrol Rafinare înseamnă un plus de 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro). La închiderea zilei, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare era de 2,598 miliarde lei (592 milioane euro), faţă de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au încheiat în creştere cu 2,24%, după ce la deschidere a fost de aproape 3%. Titlurile băncii au încheiat ziua la preţul de 0,0547 lei şi au consemnat al optulea rulaj din piaţă, de 470.000 de lei.

Evoluţia a venit după ce banca a anunţat vineri dimineaţă rezultatele financiare preliminate înregistrate în precedentul exerciţiu financiar. Banca a consemnat un profit net de 25 milioane lei (5,6 milioane euro), după pierderi în 2011, iar activele au crescut cu 22,3%, la 4,73 miliarde lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33 milioane lei (7,5 milioane euro), valoare de 2,6 ori peste rulajul de joi, de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (19,7 milioane lei) şi BRD (5 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 120.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de joi, de 350.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb