BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile OMV Petrom şi Banca Transilvania

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 februarie 2015

Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile OMV Petrom şi Banca Transilvania

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au susţinut miercuri creşterea bursei de la Bucureşti, iar două tranzacţii cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au asigurat aproximativ un sfert din lichiditatea pieţei.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 33 milioane de lei (7,5 milioane de euro).

Schimburile cu acţiunile BRD au totalizat 10,65 milioane de lei, în timp ce preţul a urcat cu 0,4% faţă de marţi.

Lichiditatea titlurilor BRD a urcat puternic în urma a două tranzacţii perfectate la ora 10:42, la acelaşi preţ, de 9,8 lei/unitate. Valoarea cumulată a celor două tranzacţii s-a ridicat la 8,82 milioane de lei, iar pachetul de 900.000 de titluri transferate reprezintă 0,13% din capitalul BRD.

A doua acţiune ca lichiditate a fost Fondul Proprietatea (FP), cu schimburi de 5,8 milioane de lei. Cotaţia la care se tranzacţionează titlurile FP a scăzut cu 0,2%.

Fondul Proprietatea a anunţat, miercuri, că a finalizat al patrulea program de răscumpărare de titluri proprii, în cadrul căruia a achiziţionat acţiuni de 1,05 miliarde de lei, reprezentând 8,13% din capitalul social subscris, potrivit Mediafax.

FP va demara al cincilea program de răscumpărare, aprobat de acţionari în luna noiembrie, după publicarea deciziei acestora în Monitorul Oficial, în zilele următoare.

În sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,2%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%. Creşterea BET FI a fost susţinută de avansul cotaţiilor societăţilor de investiţii financiare, în special SIF Transilvania (SIF3) cu 3,8%.

Titlurile OMV Petrom au crescut cu 1,3%, în urma unor tranzacţii de 2,48 milioane de lei, din care 1,32 milioane de lei printr-un deal.

Indicele BET XT a urcat cu 0,6%, iar BET BK cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb