BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile OMV Petrom şi BRD

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 decembrie 2014

Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile OMV Petrom şi BRD

Bursa de la Bucureşti a închis joi în creştere, susţinută de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi BRD - Societe Generale (BRD), în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au alimentat pentru a doua zi consecutiv lichiditatea pieţei.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,7%, după un avans de 0,4% miercuri. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Operaţiunile cu acţiunile Fondul Proprietatea au reprezentat pentru a doua zi consecutiv aproximativ jumătate din piaţă. Astfel, investitorii au perfectat schimburi cu titlurile Fondul de 27,2 milioane de lei, în timp ce rulajul total a ajuns la 48,45 milioane de lei (10,9 milioane de euro). Tranzacţiile operate miercuri au totalizat 53,5 milioane de lei.

Rulajul pe acţiunile Fondul Proprietatea a crescut mult începând de miercuri, în prima zi după încheierea ofertei de 30 de zile pentru răscumpărarea a 6% din propriile acţiuni la preţul de 1,11 lei/unitate. În ofertă au fost subscrise acţiuni de 13,5 ori mai multe comparativ cu cât a anunţat compania că vrea să răscumpere.

O lichiditate ridicată au înregistrat şi acţiunile mai multor companii din sectorul energetic, precum şi titlurile BRD.

Cotaţia BRD a închis în urcare cu 2,6% faţă de miercuri, în urma unor transferuri de 4,3 milioane de lei, şi a continuat astfel evoluţia pozitivă din această săptămână.

Pe segmentul deal al bursei au avut loc schimburi doar cu acţiunile OMV Petrom. Astfel, prin trei operaţiuni au fost transferate acţiuni în valoare de 3,4 milioane de lei ale companiei de petrol şi gaze, în timp ce în piaţa regular preţul a crescut cu 1,1%, în urma unor schimburi de 1,44 milioane de lei.

Transferuri de peste 1 milion de lei au fost operate şi cu acţiunile Romgaz (SNG) - 5,68 milioane de lei, Electrica (EL) - 1,17 milioane de lei, Transgaz (TGN) - 1,07 milioane de lei.

Transgaz a avansat cu 2,8%, în timp ce Electrica a scăzut cu 0,1%, iar Romgaz a stagnat.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat o evoluţie pozitivă, cu un avans mai puternic, de 3,1%, pentru SIF Transilvania (SIF3), şi au împins pe plus cu 1,1% indicele BET FI, din care mai face parte şi Fondul Proprietatea. BET NG, care include acţiunile din energie, a urcat cu 0,8%.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,8%, iar BET BK a avansat cu 0,7%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si actiunile ELECTROPUTERE au crescut la maxim, la sfarsitul sedintei de ieri ramanand fara ASK. Probabil exista ceva informatii ca actionarul majoritar se pregateste de oferta de preluare intrucat in urma majorarii de capital de anul trecut detine deja 96% din actiuni.

    Si cum pretul cel; mai mare in ultimele 12 luni a fost de 0,1000 roni - cel platit in cadrul majorarii de capital - probabil ca asta va fi si pretul la care se va face oferta.Oricum numarul de actiuni ramas in piata nu mai este mare, asa ca efortul financiar al majoritarului va fi nesemnificativ. 

    1. As vrea sa fie asa pentruca si eu mai am 10.000 actiuni cumparate la pretul de 0,0661 roni la inceputul acesti an.

      Se pare ca am avut dreptate pt. ca si azi EPT a crescut la maxim si a ramas fara ASK.

      Asa ca d-le GURBINA cred ca veti avea noroc si veti putea tranzactiona actiunile la un pret mai mare decat cel de achizitie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb