BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, cu o mare parte din rulaj generată de acţiunile Fondul Proprietatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 septembrie 2014

Bursa a închis în scădere, cu o mare parte din rulaj generată de acţiunile Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, cu un rulaj sub media din luna septembrie, generat în mare parte de schimburile derulate de investitori cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP).

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,5%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat un declin de 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Schimburile cu acţiuni au totalizat 24,7 milioane de lei (5,58 milioane de euro), uşor sub media lunii septembrie.

Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,8%, iar BET NG, al sectorului energetic, a coborât cu 0,5%.

Titlurile Fondul Proprietatea au generat schimburi în valoare de 9,16 milioane de lei, reprezentând aproape 40% din rulajul pieţei. Acţiunile companiei au scăzut cu 0,2%, mai lent decât declinul general al pieţei.

Următoarele două acţiuni în funcţie de rulaj, Electrica (EL) şi Romgaz (SNG), au închis în stagnare faţă de ziua anterioară.

Tranzacţiile cu acţiunile Electrica au ajuns până la 4,73 milioane de lei, din care 2,44 milioane de lei printr-un transfer de tip deal realizat aproape de finalul şedinţei. Preţul acţiunilor a închis în stagnare, la 12,2 lei, însă a atins în deschiderea pieţei un nou record, de 12,26 lei.

Romgaz, pe locul al treilea în funcţie de rulaj, a generat schimburi în valoare de 2,58 milioane de lei.

În piaţa deal au mai fost transferate şi acţiuni Transelectrica (TEL) de 1,21 milioane de lei, precum şi un pachet de titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) de 438.500 lei.

Indicii extins BET XT a scăzut cu 0,6%, iar BET BK a înregistrat un declin de 0,9%, potrivit Mediafax.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb