BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, pe o lichiditate susţinută de acţiuni Fondul Proprietatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2014

Bursa a închis în scădere, pe o lichiditate susţinută de acţiuni Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, în scădere cu 0,67%, pe o lichiditate susţinută de tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), în timp ce titlurile Electrica (EL) au terminat ziua în coborâre cu 1,55%, la 11,08 lei, foarte aproape de preţul de listare, de 11 lei/acţiune.

Indicele de referinţă BET Plus a închis în scădere cu 0,67%, iar indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,7%.

BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Acţiunile Electrica au coborât luni cu 1,55%, la 11,08 lei, şi se menţin astfel cu doar 0,7% peste preţul final rezultat din oferta publică iniţială desfăşurată de companie în luna iunie. Faţă de preţul cu discount 5%, de 10,45 lei/acţiune, oferit investitorilor mici de retail care au cumpărat mai mult de 1.000 de acţiuni în cadrul ofertei publice, închiderea de luni asigură un randament de 6%. Electrica a debutat pe bursă, vineri, cu o creştere de 2,27%, la 11,25 lei.

Luni, la ora 15:51, a avut loc şi o tranzacţie deal cu acţiuni Electrica, în valoare de 2,2 milioane lei, la 11 lei pe acţiune, nivel similar preţului de listare.

Ttilurile Erste Bank (EBS) au continuat să scadă luni, pierzând încă 3,5% din valoare. Acţiunile Erste au închis vineri în coborâre cu 15%, după ce instituţia de credit a anunţat că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au închis luni în coborâre cu 1,77%. SIF Transilvania a finalizat majorarea capitalului de la 109,21 milioane lei la 218,42 milioane lei prin capitalizarea unor rezerve de 109,21 milioane lei, constituite din profitul înregistrat anul trecut. Fiecare acţionar va primi gratuit o acţiune nou emisă pentru fiecare titlu deja deţinut. Operaţiunea a fost aprobată de acţionarii companiei în luna aprilie.

Titlurile Fondului Proprietatea, cele mai lichide din piaţă, au scăzut ieri cu 0,23%, la 0,85 lei. Tranzacţiile cu acţiuni FP au asigurat luni peste jumătate din lichiditatea BVB. La ora 17:39 a fost efectuată o tranzacţie deal cu acţiuni FP în valoare de 16,81 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat ieri pe BVB acţiuni de 51,5 milioane lei (11,73 milioane euro), rulaj mai redus faţă de cel de vineri, când a avut loc listarea Electrica, dar peste media ultimelor săptămâni, a anunţat Mediafax.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a închis în scădere cu 0,94%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a coborât cu 0,66%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,72%, iar indicele extins BET-BK cu 1,02%.

Indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au stagnat. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb