BVB şi RASDAQ Bursa a scăzut uşor, după doar două şedinţe de creştere uşoară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 octombrie 2012

Bursa a scăzut uşor, după doar două şedinţe de creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,62%, după doar două şedinţe de creştere uşoară, într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea pe segmentul de acţiuni la 6,6 milioane lei.

Piaţa a fost pe roşu încă din primele secunde, continuând să evolueze în linie cu bursele externe. Astfel, piaţa a pierdut aproape jumătate din câştigul de 1,35% înregistrat în precedentele două şedinţe.

În acelaşi timp, volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse, la fel ca în ultimele şedinţe, iar atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva titluri.

"Prudenţa pieţei este în continuare determinată de lipsa unui eveniment decisiv, care să modifice semnificativ sentimentul investitorilor, fie că acest eveniment este o ofertă secundară de vânzare la o companie de stat, fie că este o decizie la nivelul zonei euro. Cu siguranţă, apropierea alegerilor parlamentare îi determină pe o parte din investitori să stea departe de piaţă", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,6%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,68% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,79%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat în scădere cu 0,76%.

Lichiditatea pieţei, de doar 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro), a fost de peste două ori mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 15,6 milioane lei (3,4 milioane euro).

Acţiunile BRD (BRD) şi Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,2 milioane lei şi, res-pectiv, 2 milioane lei. Aceste titluri au asigurat două treimi din rulajul pieţei. Cotaţia titlurilor BRD a scăzut cu 1,7%, la 7,5 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,28%, la 0,525 lei.

Traderul a mai spus: "Este greu de estimat durata trendului actual. Aşteptările investitorilor sunt des-tul de mari dar procesul de revenire este unul lent şi de durată. Deblocarea ar putea fi determinată de rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea pe care companiile de la BVB vor începe să le anunţe la finalul acestei luni. Totuşi, experienţa ultimilor ani ne arată că impactul generat de raportările financiare este din ce în ce mai mic. Este nevoie de o creştere a volumelor zilnice tranzacţionate pentru a vedea o implicare în piaţă a micilor investitori".

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 508.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 9 milioane lei (2 milioane euro).

Lichiditatea şedinţei precedente a fost, însă, asigurată în proporţie de aproape 95% de patru tranzacţii prin care traderul elveţian de îngrăşăminte şi chimicale Ameropa Holding a preluat 6,74% din acţiunile Chimpex Constanţa (CHEM), pentru 8,5 milioane lei (1,8 milioane euro).

În şedinţa de ieri, titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 418.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 2,68%, la 0,138 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb