BVB şi RASDAQ Bursa a urmat linia pieţelor externe şi a încheiat în creştere cu 1,6%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iunie 2012

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 1,61%, în linie cu bursele externe, care au fost susţinute de optimismul investitorilor după ce Spania a obţinut în weekend un ajutor pentru bănci de până la 100 miliarde euro.

Principalii indici au înregistrat creşteri cuprinse între 1,1% şi 2% încă din primele minute, însă lichiditatea a continuat să fie asigurată doar de câteva acţiuni. Datorită tranzacţiilor cu acţiunile Fondului Proprietatea (8,9 milioane lei) şi unui deal cu 1,31% din titlurile SIF Muntenia (7,9 milioane lei) au ridicat lichiditatea pieţei la 30,1 milioane lei (6,7 milioane euro). Rulajul a fost, astfel, cu 78% peste valoarea operaţiunilor de vineri, de 16,9 milioane lei (3,8 milioane euro).

"În aceste momente dificile din pieţele internaţionale, mare parte din companiile listate la BVB nu mai prezintă niciun fel de interes. Lichiditatea este per ansamblu redusă pentru că investitorii străini şi-au redus din expunere în ultimele luni, întrucât nu ştiu ce se va întâmpla în Europa, iar investitorii locali nu au forţa să schimbe situaţia. Avem o piaţă de frontieră dependentă de sentimentul extern şi de fluxurile inves-tiţionale din exterior. Investitorii locali îşi ajustează deciziile investiţionale ca reacţie la deciziile străinilor. Am putea spune că acum asistăm la o consolidare a pieţei după scăderile ample din săptămânile anterioare", a declarat Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker (BRK), citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 1,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,88% peste nivelul de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 2,74%. Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 1,88% şi 4,34%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,05%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 2,07%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"În astfel de momente în care nu există certitudine pe pieţele mature, tranzacţiile se realizează doar cu titlurile cele mai lichide, pentru că astfel investitorii evită să rămână cu bani blocaţi în titluri pentru care nu ar avea contraparte pe termen scurt. Asistăm practic la tranzacţii predominant speculative. O schimbare a direcţiei pieţei este posibilă oricând, mai ales că sunt aşteptate evenimente importante în Europa până la finele lunii iunie, precum alegerile din Grecia şi un summit UE", a afirmat analistul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8,9 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2,05%, la 0,4888 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au înregistrat una dintre cele mai vizibile creşteri din piaţă, de 4,34%, şi au ajuns la 0,77 lei. Cotaţia nu a fost influenţată de un deal realizat cu un pachet de 1,31% din titlurile societăţii de investiţii. Tranzacţiile de pe piaţa principală au cumulat 1 milion de lei, iar deal-ul a fost realizat contra sumei de 7,9 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată la preţul de 0,75 lei, cu 1,63% peste închiderea de vineri.

Tranzacţiile cu "Morărit Panificaţie Roman", 83% din rulaj

Pe piaţa Rasdaq investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de aproape 2,9 milioane lei, valoare de şapte ori peste rulajul de vineri, de 406.000 de lei. Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 83% de transferuri cu 34,4% din acţiunile firmei Morărit Panificaţie Roman (MORA), în valoa-re de 2,4 milioane lei.

La închiderea şedinţei, titlurile firmei erau cotate la 1,5 lei, preţ de aproape cinci ori peste cotaţia anterioară, atinsă în 10 mai. Atunci preţul coborâse de la 1,3 lei la 0,31 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,7%, iar piaţa de la Madrid avansa cu 1%, după ce investitorii au devenit precauţi în aşteptarea detaliilor planului de până la 100 de miliarde de euro pentru sus-ţinerea sistemului bancar din Spania. Pieţele mature au deschis ziua în urcare cu până la 2,5%, iar bursa de la Madrid a avansat cu până la 5%, susţinute de sprijinul cerut de Spania pentru stabilizarea sectorului bancar, însă apoi creşterile au încetinit.

"Criza (datoriilor suverane -n.r.) nu este nici pe departe terminată. În Europa, soluţia de contracarare constă în realizarea uniunii politice. Este greu de crezut că se va întâmpla peste noapte, dar am putea asista la o intensificare a eforturilor în acest sens. Problema rostogolirii datoriilor nu are decât o singură soluţie: implementarea de măsuri de creştere economică, credibile şi sustenabile, menite să determine reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi ancorarea aşteptărilor pieţelor cu privire la capacitatea statelor de a se ajusta gradual. Astfel de măsuri sunt costisitoare pentru populaţia din Europa, care, prin prisma manipulării politicienilor, s-a obişnuit să solicite mai mult decât poate oferi. Mă refer la costul cu forţa de muncă, la productivitate, la inovare, la capacitate de adaptare la un nou context macroeconomic mondial, caracterizat printr-o concurenţă acerbă între economii, sectoare, oameni", a mai spus Rădulescu.

Temerile înaintea alegerilor parlamentare programate la sfârşitul săptămânii în Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anunţarea planului pentru Spania.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb