BVB şi RASDAQ Bursa, influenţată de tensiunile politice, marcări de profituri şi pieţele externe

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iulie 2012

Bursa, influenţată de tensiunile politice, marcări de profituri şi pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,97%, după cinci şedinţe consecutive de creşteri, influenţată în principal de tensiunile politice din Româ-nia, dar şi de unele marcări de profituri şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.

În precedentele cinci sesiuni, indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.

Bursa nu a fost influenţată marţi de disputele din Parlament între PDL şi USL privind schimbarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, însă reacţiile s-au văzut miercuri dimineaţă, când piaţa a deschis în scădere.

"Până marţi, piaţa a fost sub efectul pozitiv generat de deciziile luate în cadrul summitului de la Bruxelles. Totuşi, astăzi (nr ieri), în lipsa unui reper mai clar din partea pieţelor internaţionale şi cu bursa din SUA închisă de Ziua Independenţei, tensiunile politice au determinat trecerea de la euforie şi extaz la teamă şi chiar panică. Pe de altă parte, putem spune că şi marcările de profit sunt un factor pentru scăderile de azi (nr. ieri), ţinând cont că sunt acţiuni care au crescut chiar şi cu 10% în ultima săptămână", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, citat de Mediafax.

În primele minute de tranzacţionare piaţa a scăzut cu 2,6%, însă apoi corecţia a încetinit rapid la 1,7%, iar până la ora 12:30 a ajuns la 1%.

Ulterior, corecţia s-a dus la 2% după ce viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că USL va depune într-o oră la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

"Suspendarea preşedintelui ar putea determina vânzări masive, iar scăderile vor prinde amploare. Evenimentele de pe scena politică se succed cu rapiditate şi probabil că în scurt timp ne vom alinia din nou la evoluţia burselor internaţionale, având în vedere că investitorii trec destul de uşor de la o stare la alta. Starea de incertitudine se va menţine, însă, probabil, va avea catalizatori diferiţi", a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 3,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,45% sub ziua de marţi.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 2,77% sub şedinţa precedentă.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 2,95%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice extins al BVB, BET-BK, a coborât cu 2,26%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 22,5 milioane lei (5 milioane euro), valoare cu 48% peste rulajul de marţi, de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10 milioane lei, şi au acoperit 45% din rulajul bursei. Cotaţia acestor titluri a scăzut cu 4,47%, la 0,459 lei.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat corecţii de 1,63% - 2,54%, iar titlurile OMV Petrom au scăzut cu 3,24%.

Rulaj de 1,2 milioane lei pe Rasdaq

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 1,2 milioane lei, valoare de aproape şapte ori peste lichiditatea de marţi, de doar 180.000 de lei.

Cu un rulaj de 610.000 de lei, titlurile Electrocarbon Slatina (ELNG) au asigurat jumătate din lichiditatea pieţei. Singura operaţiune cu aceste acţiuni a fost realizată la 2 lei, preţ în creştere cu 4,17%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7% după ce marţi au atins maximul ultimelor două luni, susţinute de aşteptările optimiste ale investitorilor ca băncile centrale să ia măsuri de stimulare a economiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb