BVB şi RASDAQ Bursa s-a animat în a doua parte a zilei cu mai multe deal-uri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2014

Bursa s-a animat în a doua parte a zilei cu mai multe deal-uri

Bursa de la Bucureşti a fost dominată vineri de transferuri de tip deal, reprezentând 60% din rulajul pieţei, inclusiv cu 4,99% din capitalul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), tranzacţiile fiind concentrate în cea mai mare parte în a doua jumătate a şedinţei.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în urcare cu 0,2%, similar cu evoluţia de la mijlocul zilei, piaţa nefiind influenţată de publicarea de către INS a datelor economice pentru trimestrul al treilea. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat în a doua parte a zilei de patru ori mai mult decât în prima jumătate a şedinţei, iar rulajul a ajuns la 55,2 milioane de lei (12,45 milioane de euro). Operaţiunile de tip deal au totalizat peste 30 de milioane de lei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, vineri, că economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie.

"Nici dacă publicau date economice conform aşteptărilor mai pesimiste, nu aveam scădere. Nici acum nu vom avea o creştere mai puternică. Bursa locală rămâne conectată la pieţele externe. Pe bursă sunt companii care au raportat creşteri mari ale profiturilor. Evoluţia PIB este de bun augur, dar dacă era mai slabă nu însemna scădere pentru bursă, care are mai puţină legătură cu activitatea macro. Marile acţiuni de pe bursă sunt acţiuni defensive", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, citat de Mediafax.

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat cel mai ridicat rulaj, cu operaţiuni totale de 16,78 milioane de lei, dar a închis şedinţa cu o scădere a preţului acţiunilor de 0,3%. Cea mai mare parte a lichidităţii pe titlurile companiei a provenit din două transferuri de tip deal, însumând 14,13 milioane de lei.

Tranzacţii cu valoare ridicată au avut loc şi cu acţiunile BVB, care au închis în urcare cu 3,2%, după schimburi în piaţa regular de 835.300 lei şi deal-uri de 12,08 milioane de lei.

Prin cele cinci tranzacţii deal, din care două derulate în prima parte a şedinţei, au fost transferate acţiuni reprezentând 4,99% din capitalul operatorului pieţei de capital, la limita pragului de 5% prevăzut de lege.

O lichiditate ridicată au consemnat şi acţiunile Transgaz (TGN), cu 5,79 milioane de lei, Transelectrica (TEL), cu 5,4 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 5,07 milioane de lei, precum şi OMV Petrom (SNP), cu 2,86 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,3 milioane de lei.

La lichiditatea Transgaz şi Transelectrica a contribuit şi segmentul deal al bursei, cu operaţiuni de 2,79 milioane de lei pentru Transgaz şi 871.500 lei pentru Transelectrica.

Dintre companiile cu impact în principalii indici ai pieţei, BRD a scăzut cu 0,9%, în timp ce Transelectrica şi Transgaz au avansat, cu 1,9%, respectiv 0,6%.

Transelectrica a anunţat, vineri, că a înregistrat în primele nouă luni venituri din exploatare de 1,95 miliarde de lei (439 milioane de euro), în urcare cu 16% faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, iar profitul a avansat de peste două ori, la 303 milioane de lei (68 milioane de euro), rezultatele fiind susţinute de creşterea tarifelor.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,5%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a stagnat.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc şi un transfer cu acţiuni SIF Moldova (SIF2), de 501.000 lei.

Indicele extins BET XT a avansat cu 0,2%, iar BET BK a urcat cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb