BVB şi RASDAQ Bursa şi-a redus câştigul din luna ianuarie, la aproape 6%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2013

Bursa şi-a redus câştigul din luna ianuarie, la aproape 6%

Acţiunile Electroargeş (ELGS) au urcat cu peste 60% de la începutul acestui an

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,66%, reducându-şi câştigul din luna ianuarie la aproape 6%, într-o piaţă unde majoritatea acţiunilor au consemnat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvată de titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom.

În primele şedinţe din acest an, rulajele au crescut vizibil pe bursă, sus­ţinute în principal de intrarea unor investitori străini în piaţă, iar preţurile au crescut aproape constant în primele săptămâni. Ulterior, în a doua jumătate a lunii volumele de tranzacţionare au început să scadă în cazul celor mai multe acţiuni, iar piaţa a înregistrat unele corecţii uşoare.

Bursa a încheiat pe roşu 9 din cele 21 de şedinţe de tranzacţionare din luna ianuarie, astfel că indicele general al pieţei, BET-C, a crescut în această lună cu aproape 6%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 6,44%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 6,2%.

Şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, a declarat: "Volumele de tranzacţionare în scădere arată că piaţa se află într-o stare de aşteptare. Vedem uşoare marcări de profituri, care deocamdată nu sunt agresive. Investitorii aşteaptă publicarea rezultatelor financiare şi propunerile de dividende înainte să ia decizii importante cu privire la portofolii. Aşteptările generale pentru piaţa locală sunt pozitive pe termen scurt, dar va conta foarte mult şi evoluţia pieţelor externe care se află la niveluri foarte ridicate şi pe care putem vedea oricând o corecţie mai puternică".

La finalul şedinţei de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,58% sub nivelul de miercuri, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu 0,59%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni ro­mâneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,59%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,24%, iar indicele BET-NG, care relectă evoluţia acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat cu 0,63% sub ziua anterioară.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu 44% sub rulajul de miercuri, de 33,7 milioane lei (7,7 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (10,2 milioane lei, din care două deal-uri de 6,3 milioane lei) şi cu acţiunile OMV Petrom (3,6 milioane lei, din care un deal de 3 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,42%, la 0,599 lei, iar acţiunile OMV Petrom au încheiat în scădere cu 1,72%, la 0,4393 lei.

Cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea este cu numai aproape 8% sub cea de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de titlurile Fondului Proprietatea la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în acest an cu 9%, susţinute pe de o parte de clarificarea situaţiei privind dividendele pe care Fondul urmează să le distribuie, dar şi de reintrarea la cumpărare a celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates.

Acţiunile Transgaz (TGN) au revenit pe creştere încă de la deschiderea şedinţei, după ce în precedentele şedinţe au scăzut cumulat cu 8,7%. Corecţia din precedentele zile a fost determinată pe de o parte de o nouă taxă care va fi aplicată companiilor din acest sector, precum şi de aşteptărilor unor investitori ca preţul acţiunilor să scadă dacă statul va vinde cu discount un pachet de 15% din ti­tlurile Transgaz pe bursă.

Oferta de vânzare ar urma să fie lansată până la mijlocul lunii aprilie, după ce în luna martie Guvernul va depune documentele necesare la CNVM şi va angaja management privat, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, citată de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, acţiunile Transgaz erau în creştere cu 0,52%, la 211 lei, şi înregistrau un rulaj de 1,6 milioane lei.

Gabriel Necula a spus: "Evoluţia acţiunilor Transgaz a fost evident marcată de aplicarea noilor taxe de către Guvern, iar impactul acestora asupra veniturilor va fi unul foarte important pentru această companie. Totuşi, aceste taxe au fost adoptate la un nivel mai redus faţă de propunerea iniţială, iar acest lucru se observă în stabilizarea preţului acţiunilor şi chiar creşterea interesului pentru cumpărare, ţinând cont şi de dividendele pe care compania ar urma să le acorde în acest an".

În acelaşi timp, acţiunile Electroargeş (ELGS) au urcat cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au încheiat la 0,6405 lei. Acţiunile au urcat cu peste 60% de la începutul acestui an (citiţi mai multe detalii în pagina 13).

Cu acţiunile Electroargeş au fost realizate 134 de tranzacţii în valoare cumulată de 328.000 de lei.

Brokerul crede că piaţa va continua să crească uşor după această perioadă de consolidare şi după publicarea rezultatelor financiare ale companiilor în luna februarie.

"Convocările AGA cu propunerile de dividende vor aduce un impuls pozitiv pentru acţiunile companiilor unde dividendele vor avea un randament atractiv", a adăugat Necula.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 2,5 milioane lei, valoare de aproape patru ori peste rulajul de miercuri, de 646.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvată de tranzacţii cu 12,7% din acţiunile firmei Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 2,2 milioane lei. Titlurile au încheiat şedinţa la preţul de 6,14 lei, cu 6,04% peste nivelul de luni, când a fost realizată cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb