BVB şi RASDAQ Creşteri pentru acţiunile BRD şi Banca Transilvania

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iunie 2014

Creşteri pentru acţiunile BRD şi Banca Transilvania

Bursa a crescut uşor, cu 1,02%, pentru a patra şedinţă consecutiv, susţinută în principal de ordinele de cumpărare mai mari, care au ridicat acţiunile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) cu 2,45% şi, respectiv, cu 5,67%, în timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 3,21%.

Piaţa a fluctuat nesemnificativ până în jurul orei 13:00, după care a început să crească uşor, iar investitorii nu au avut vreo reacţie vizibilă la ştirea potrivit căreia Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, conform intenţiilor şi cifrei anunţate de autorităţi, potrivit Mediafax.

În ultimele minute ale şedinţei, piaţa a fost mai animată de plasarea mai multor ordine de cumpărare pentru acţiunile BRD şi Banca Transilvania, cel mai probabil de investitori instituţionali.

În ultima jumătate de oră a şedinţei, creşterea acţiunilor BRD a ajuns de la aproximativ 1,3% la puţin peste 2%, iar volumele de tranzacţionare au urcat puternic. Dacă până la ora 17:30 au fost transferate doar 115.370 de titluri, în ultimele 17 minute ale şedinţei au fost rulate încă aproape 950.000 de acţiuni. În total au fost transferate titluri BRD de 9,7 milioane lei, acţiunea BRD urcând astfel pe primul loc în topul rulajelor.

Titlurile Băncii Transilvania şi SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile variaţii, avansând cu aproape 3% încă din prima parte a zilei. Evoluţia acţiunilor Băncii Transilvania a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 4,4 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile SIF Transilvania au însumat 2,5 milioane lei. La finalul zilei, acţiunile Băncii Transilvania au fost pe plus cu 5,67%, la 1,9 lei, iar titlurile SIF Transilvania au fost cotate la 0,3091 lei, în creştere cu 3,21%.

Acţiunile Băncii Transilvania au urcat în ultimele patru zile cu 13,7%, pe fondul unor ordine de cumpărare plasate de un investitor mai mare şi în condiţiile în care numărul de acţiuni scoase la vânzare era mai mic.

Evoluţia indicelui BET a fost amplificată de creşterile înregistrate de acţiunile BRD şi Banca Transilvania, titluri care au o pondere cumulată de 37,75% în calculul indicelui.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au urcat cu 1,73% şi, respectiv, cu 1,13%.

Investitorii au realizat tranzacţii de 33,4 milioane lei (7,6 milioane euro), sumă cu 38% sub rulajul de miercuri, de 53,7 milioane lei (12,2 milioane euro). Peste 80% din rulaj a fost asigurat de transferuri cu acţiuni BRD (9,7 milioane lei), Banca Transilvania (4,4 milioane lei), Romgaz (4,3 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,9 milioane lei), SIF Transilvania (2,5 milioane lei) şi OMV Petrom (2,2 milioane lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb