BVB SI RASDAQ Deal-urile au asigurat jumătate din rulajul pe BVB

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2013

Deal-urile au asigurat jumătate din rulajul pe BVB

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au continuat să scadă şi vineri, şedinţa de tranzacţionare fiind încheiată cu un rulaj de 37,56 milioane lei (8,58 milioane euro), cu aproximativ 15% mai mare faţă de cel de joi, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 32,74 milioane lei (7,56 milioane euro).

BVB a scăzut, vineri, cu 0,78%, indicele compozit BET-C coborând la 2.928,8 puncte.

"BVB ar fi fost la cote de avarie dacă rulajul nu ar fi continuat să fie ridicat de tranzacţii pe piaţa DEAL", ne-a declarat Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker. Domnia sa ne-a precizat: "Indicii bursieri interni au scăzut şi în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, evoluţie determinată de sentimentul din pieţele mature. S-au înregistrat date nefavorabile în sfera pieţei forţei de muncă în Europa, unde rata şomajului a atins un nivel record de 12,2% în aprilie, dar şi în sfera cheltuielilor de consum în Statele Unite, care s-au contractat cu 0,2% luna trecută (n.r. aprilie). Rulajul pe BVB a continuat să fie susţinut, în proporţie de aproximativ 50%, de tranzacţiile de tip "deal", cu titlurile BRD, OMV Petrom (simbol SNP), Transgaz (simbol TGN), Fondul Proprietatea (simbol FP) şi Antibiotice (simbol ATB) şi în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. vineri)".

Exceptând piaţa "Deal", rulajul s-a menţinut redus, la cote de avarie, potrivit lui Andrei Rădulescu, domnia sa precizând că din rândul scăderilor importante ale celor mai lichide companii, vineri s-au evidenţiat băncile BRD (scădere de 1,84% la 8 lei/unitate) şi Banca Transilvania (simbol TLV), ale cărei acţiuni au coborât cu 1,42%, la 1,183 lei/unitate, precum şi companiile din sectorul utilităţi: Transelectrica (simbol TEL), ale cărei titluri s-au diminuat cu 1,75%, la 13,45 lei/unitate, Transgaz (TGN), ale cărei acţiuni au coborât cu 1,16%, la 204,6 lei/unitate.

Scăderi importante au înregistrat şi titlurile SNP, acestea micşorându-se cu 1,24%, la 0,414 lei/unitate. Pe de altă parte, cotaţia FP a consemnat o evoluţie mai stabilă, coborând uşor, cu 0,08%, până la 0,656 lei/unitate.

Toţi indicii au încheiat şedinţa de vineri în scădere, inclusiv BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), care, joi, fusese singurul care terminase şedinţa în uşoară creştere. Acesta s-a diminuat vineri cu 0,87%, la 1.067,48 puncte.

Indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, BET-NG, s-a diminuat cu 1,1%, ajungând la 652,15 puncte, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat o scădere de 1,09%, coborând la 5.395,49 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a micşorat cu 1,13%, coborând sub 500 de puncte, la 494,51, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în scădere, cu 0,96%, la 25.434,85 puncte.

În sfera SIF-urilor, am asistat la scăderi importante, potrivit reprezentantului SSIF Broker, cea mai severă fiind cea a titlurilor SIF Banat Crişana (simbol SIF1), care au încheiat şedinţa de vineri într-un declin de 3,13%, la 1,24 lei/unitate. Titlurile SIF Moldova (simbol SIF2) au coborât cu 0,16%, la 1,26 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3), au scăzut cu 0,71%, ajungând la 0,56 lei/unitate, acţiunile SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au diminuat cu 1,39%, la 0,71 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au micşorat cu 1,51%, coborând la 1,436 lei/unitate.

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de vineri, titlurilor Uztel (UZT) care au crescut cu 10,7%, ajungând la 2,38 lei/unitate. "La UZT, probabil, se speculează cu privire la oferta de preluare a pachetului deţinut de minoritari", a explicat Andrei Rădulescu.

Cele mai semnificative scăderi de preţ de vineri au continuat să fie înregistrate de titlurile Mefin (MEF), care s-au diminuat cu 15%, la 2,805 lei/unitate. "La MEF au aparut întârzieri în comunicarea preţului de ofertă pentru acţionarii minoritari, date fiind întârzierile determinate de Raportul de evaluare a activelor", ne-a precizat reprezentantul SSIF Broker. În iunie, producatorul de sisteme de injecţie diesel va convoca acţionarii în vederea delistării. În iunie 2003, Mefin a fost privatizată de către guvernul din ţara noastră şi a început un important proces de schimbări, ca parte a unei reorganizări strategice a noilor acţionari majoritari, se arată pe site-ul companiei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, vineri, acţiuni de 301.410,07 lei (68.824,51 euro), dublu faţă de valoarea din şedinţa de joi, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 152.002,5 lei (35.088,3 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb