BVB ŞI RASDAQ Fără DEAL-uri, BVB ar fi la cota de avarie

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 mai 2013

Fără DEAL-uri, BVB ar fi la cota de avarie

Andrei Rădulescu: "Exceptând piaţa DEAL cu acţiuni FP, SNP, BRD, SIF1 şi SIF5, rulajul de ieri s-a menţinut la cote de avarie"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au continuat şi ieri să scadă, încheind şedinţa de tranzacţionare cu un rulaj de 32,74 milioane lei (7,56 milioane euro), dublu faţă de cel de miercuri, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 16,7 milioane lei (3,84 milioane euro). BVB a scăzut, ieri, cu 0,45%, indicele compozit BET-C coborând la 2.951,76 puncte.

Rulajul a fost ridicat de tranzacţii pe piaţa DEAL, fără de care BVB ar fi fost la cote de avarie, ne-a declarat Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker. Domnia sa ne-a precizat: "Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri), evoluţie determinată de scăderile de aseară (n.r. miercuri seară) din Statele Unite ale Americii şi de astăzi (n.r. ieri) din Asia/Pacific, îndeosebi Japonia, în contextul speculaţiilor cu privire la apropierea de final a programelor monetare expansioniste implementate de FED (n.r. Banca Centrală a SUA). De remarcat este faptul că indicele BET-FI, mai corelat cu pieţele internaţionale, a reuşit să recupereze din declin, încheind şedinţa aproape în stagnare. Această recuperare a fost determinată de rebound-ul consemnat astăzi (n.r. ieri) pe pieţele europene. Lichiditatea s-a ameliorat comparativ cu şedinţa precedentă, la aproape 7,6 milioane euro, evoluţie determinată de tranzacţiile de tip DEAL cu titlurile Fondului Proprietatea (simbol FP), OMV Petrom (simbol SNP), BRD, SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), acestea având o contribuţie de aproximativ 46% la rulajul total. Practic, exceptând piaţa DEAL, rulajul s-a menţinut redus, la cote de avarie".

Singurul indice care a înregistrat o creştere uşoară ieri a fost cel al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), BET-BK. Acesta a urcat cu 0,02%, la 1.076,84 puncte. Evoluţia BET-BK s-a realizat pe fondul creşterii cu 0,31% a acţiunilor BRD, la 8,125 lei/unitate, cu 1,59% a titlurilor SIF1, la 1,26 lei/unitate, cu 0,16% a acţiunilor SIF Moldova (SIF2), la 1,26 lei/unitate, cu 0,53% a titlurilor SIF Transilvania (SIF3), la 0,561 lei/unitate, şi acţiunilor SIF Muntenia (SIF4), la 0,7185 lei/unitate.

Scăderile din şedinţa de ieri ale companiilor lichide s-au datorat faptului că unii investitori şi-au redus expunerea pe "pieţele de frontieră", potrivit lui Andrei Rădulescu. Domnia sa a declarat: "La nivelul SIF-urilor am asistat la evoluţii predominant favorabile, apreciindu-se acţiunile a patru dintre companii. Astfel, s-a remarcat SIF1 cu un avans de 1,59%, până la 1,28 lei/unitate, în timp ce cotaţia SIF5 s-a depreciat uşor, cu 0,07%".

Ceilalţi indici interni au închins şedinţa de ieri în coborâre. Astfel, cel al titlurilor companiilor din sectorul energetic, BET-NG, s-a diminuat cu 0,44%, ajungând la 662,31 puncte, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat tot o scădere de 0,44%, coborând la 5.454,82 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a micşorat cu 0,22%, la 500,18 puncte, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în scădere uşoară, coborând cu 0,01%, la 25.680,39 puncte.

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, titlurilor MJ Maillis România (MJM) care au crescut cu 15%, ajungând la 0,046 lei/unitate. "Avansul de la MJM ar putea fi determinat de speculaţiile cu privire la posibila preluare totală şi delistarea companiei", ne-a declarat reprezentantul SSIF Broker.

Cele mai semnificative scăderi de preţ de ieri au fost înregistrate de titlurile (MPN), care au coborât cu 15%, la 0,2635 lei/unitate, acţiunile (COTR), care au scăzut cu 8,57%, ajungând la 32 lei/unitate şi Mefin (MEF), care au continuat ieri să scadă, cu 8,33%, la 3,3 lei/unitate. Mefin va convoca în iunie acţionarii în vederea delistării.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 152.002,5 lei (35.088,3 euro), valoare uşor ridicată faţă cea de miercuri, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 122.351,80 lei (28.128,79 euro).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb