BVB si RASDAQ Fondul Proprietatea, două treimi din rulaj

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 decembrie 2012

Fondul Proprietatea, două treimi din rulaj

Bursa a închis în stagnare, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat la rezultatul alegerilor parlamentare, astfel că lichiditatea a fost redusă, de 16,7 milioane lei, acoperită în proporţie de 64% de tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP).

Potrivit celui mai recent raport emis de Biroului Electoral Central, după numărarea voturilor din aproape 96% din secţii, USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat.

Bursa de la Bucureşti îşi menţine evoluţa laterală începută în septembrie, în linie cu bursele europene.

"La începutul lunii septembrie, Banca Central-Europeană a anunţat programul Outright Monetary Transactions (tranzacţii monetare directe - n.r) şi la o săptămână după, Fed a demarat a treia etapă a programului de Quantitative Easing (programului de relaxare cantitativă derulat pentru stimularea economiei, n.r). Acel moment a reprezentat sfârşitul trendului crescător din vară şi începutul unei perioade de evoluţie laterală pentru bursele dezvoltate. Practic, din debutul lunii septembrie pieţele dezvoltate nu au mai generat «free cash-flow» pentru investiţiile în pieţe emergente", a declarat şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, citat de Mediafax.

El a arătat că piaţa locală a resimţit, de asemenea, apatia burselor europene.

"Intrările de bani din partea Franklin Templeton, prin achiziţii OMV Petrom, şi din partea Elliott, prin achiziţii FP, au fost contrabalansate de vânzarile altor investitori străini, care au ales acest moment ca fiind unul prielnic pentru a ieşi de pe piaţă. Situaţia aceasta va dura până în momentul în care pieţele dezvoltate îşi vor alege o nouă direcţie. Spargerea în orice direcţie va genera fluxuri de capital dinspre centru spre periferie, care vor antrena şi piaţa româneas-că", a completat Ciubotaru.

Investitorii de la BVB nu au reacţionat vizibil la rezultatul alegerilor parlamentare şi au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în majoritatea cazurilor.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 16,78 milioane lei (3,7 milioane euro), peste lichiditatea de vineri, de 7,4 milioane lei (1,63 milioane de euro), când a fost atins cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

Rulajul a fost asigurată în proporţie de 64% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, în sumă de 10,68 milioane lei, din care 5,58 milioane lei a reprezentat un transfer deal.

Titlurile FP au închis sesiunea la un preţ de 0,538 lei, cu 0,37% sub referinţă.

Pe segmentul transferurilor negociate au fost înregistrate şi două tranzacţii deal cu titlurile SIF Muntenia, în valoare de 1,05 milioane lei. Schimburile fost realizată la preţul de 0,731 lei, cu 0,14% peste ultima cotaţie de vineri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se afla aproape de nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româ-neşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,2% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,19%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb