BVB si RASDAQ Fondul Proprietatea, în urcare, iar OMV Petrom, în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 ianuarie 2015

Fondul Proprietatea, în urcare, iar OMV Petrom, în scădere

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au crescut miercuri cu 1%, consemnând cel mai puternic avans din peste două săptămâni, însă bursa de la Bucureşti a închis în stagnare, trasă în jos de declinul de peste 1% al titlurilor OMV Petrom (SNP).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în scădere cu 0,1%, după un avans de 0,6% în ziua anterioară. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 23,2 milioane de lei (5,14 milioane de euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 7,9 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 1%, cel mai puternic avans din acest an. Titlurile companiei au urcat cu până la 2,9% în deschiderea pieţei, după ce managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat că Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra în aprilie-mai, dacă va primi la timp aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au acordat, miercuri, un nou mandat administratorului societăţii, valabil până în luna iulie, pentru listarea la Londra.

Creşterea acţiunilor Fondul Proprietatea a fost anulată în piaţă de scăderea cu 1,1% a cotaţiei OMV Petrom (SNP), potrivit Mediafax. Fondul Proprietatea şi OMV Petrom sunt companiile cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai pieţei.

Rulajul cu titlurile companiei de petrol şi gaze s-a situat la 3,6 milioane de lei, din care 1,48 milioane de lei printr-un transfer de tip deal.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi titlurile din sectorul bancar, cu schimburi de 4 milioane de lei pentru Banca Transilvania (TLV), inclusiv 2 milioane de lei prin două deal-uri, respectiv de 2 milioane de lei în cazul BRD - Groupe Société Générale (BRD).

Preţul acţiunilor Banca Transilvania a stagnat, în timp ce BRD a scăzut cu 0,1%.

În sectorul energetic, indicele BET NG a scăzut cu 0,4%, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 1%.

Indicele BET XT a crescut cu 0,1%, iar BET BK cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce fel de articol este asta??? E scris doar asa ca sa umple ziarul??? A crescut, a scazut, a stagnat. Credeti ca cei ce sunt implicati pe bursa nu stim daca au scazut sau crescut actiunile? Daca tot scrieti, spuneti de ce au crescut, de ce au scazut, de ce au fost rulaje mai mari sau mai mici fata de medie pe anumite titluri. Stiu ca probabil o sa spuneti sa nu citesc daca nu imi convine, dar nu pot stii daca ati scris ce trebuie pana nu citesc inainte tot, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb