BVB şi RASDAQ Fondul Proprietatea şi OMV Petrom în creştere cu aproximativ 2%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 februarie 2015

Fondul Proprietatea şi OMV Petrom în creştere cu aproximativ 2%

Bursa a închis miercuri în creştere, pe cel mai ridicat rulaj din luna februarie, evoluţia pozitivă fiind susţinută de creşterile de aproximativ 2% înregistrate de Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP), companiile cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai pieţei.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 1,2%, în timp ce la jumătatea zilei avansul se situa la 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni s-au situat la 54 milioane de lei (12,1 milioane de euro), rulajul fiind cel mai ridicat din luna februarie. O lichiditate mai ridicată a fost înregistrată în ultima şedinţă din ianuarie, când schimburile au totalizat 90,35 milioane de lei.

SIF Muntenia (SIF4) a avut cel mai ridicat rulaj, după ce pe segmentul deal al bursei au fost transferate prin trei operaţiuni titluri de 12,5 milioane de lei, reprezentând 1,86% din totalul acţiunilor. Cele trei dealuri au fost operate la aceeaşi oră, 17:32, la preţul de 0,81 lei/unitate, la care a fost perfectat şi marţi un transfer de tip deal, pentru titluri reprezentând 0,24% din numărul total de acţiuni SIF Muntenia.

Preţul la care au fost perfectate miercuri cele trei dealuri este cu 7,6% mai mic decât cel din închiderea şedinţei de marţi, în timp ce cotaţia din tranzacţia de marţi se situa cu 7,4% sub închiderea zilei anterioare.

În piaţa regular, acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu 1%, în urma unor operaţiuni de 69.700 de lei.

Titlurile celor mai mari companii din energie, OMV Petrom şi Romgaz (SNG), au atras miercuri cele mai ridicate rulaje pe segmentul regular al pieţei, cu operaţiuni de 6,25 milioane de lei, respectiv 11,9 milioane de lei. Lichiditatea acţiunilor OMV Petrom include şi un schimb deal de 375.000 de lei.

Titlurile OMV Petrom au crescut cu 2%, iar cele Romgaz cu 0,7%. Cele două companii vor raporta joi rezultate financiare pentru anul trecut.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb