BVB ŞI RASDAQ / ÎN AŞTEPTAREA REZULTATULUI TESTELOR DE STRES, Titlurile Erste Group Bank s-au depreciat cu 2,16%

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 octombrie 2014

Titlurile Erste Group Bank s-au depreciat cu 2,16%

Pe o piaţă în creştere, acţiunile băncii austriece Erste Group Bank (EBS) au marcat, ieri, un minus de 2,16% pe bursa noastră, închizând şedinţa de tranzacţionare la valoarea unitară de 79,15 lei.

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la SSIF Broker ne-a declarat: "Duminică vin rezultatele testelor de stres pentru băncile din Europa şi au circulat informaţii conform cărora anumite bănci ar fi cu probleme, printre care şi unele austriece. Probabil unii investitori au dorit să nu aibă o mare expunere pe Erste. Eu cred că preţul este interesant, şi, oricum, banca şi-a provizionat pierderile. Nu cred că Erste va fi în rândul acelor bănci cu probleme".

Maxim Moldovan, analist la Prime Transaction ne-a spus, la rândul său, că dintre acţiunile bancare, doar titlurile Erste Bank s-au corectat ieri, pe fondul temerilor investitorilor în legătură cu rezultatele testelor de stres privind băncile europene.

Bursa a închis în creştere, pe un rulaj de 35,19 milioane de lei

Investitorii au tranzacţionat ieri pe bursă acţiuni în valoare de 35,19 milioane de lei (7,82 milioane euro), toţi indicii bursieri încheind pe plus. În prima parte a şedinţei de tranzacţionare, lichiditatea se situa la nivelul de aproximativ 15 milioane lei (3,5 milioane euro).

Indicii BET al celor mai lichide 10 acţiuni şi BET Plus, au urcat cu 0,83%, respectiv 0,78%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Potrivit lui Adrian Ormenişan, piaţa noastră s-a corelat cu evoluţia pieţelor externe ieri. BVB este pe revenire după corecţia de săptămâna trecută, a subliniat domnia sa, care ne-a precizat: "Cred că investitorii aşteaptă cu interes rezultatele acelor teste de stres privind sistemul bancar european. Corecţia burselor de săptămâna trecută a ridicat unele semne de întrebare privind evoluţia viitoare a pieţei noastre, ducând cu gândul la o scădere pe termen mediu şi lung. Probabilitatea unei viitoare corecţii este destul de mare. Totuşi, pot apărea evenimente care să determine şi creşteri".

Maxim Moldovan apreciază că indicii BVB şi-au menţinut tendinţa ascendentă pentru a patra şedinţă consecutiv, după corecţiile care au avut loc săptămână precedentă şi ne-a spus că sentimentul pozitiv a fost susţinut de evoluţia titlurilor Fondul Proprietatea.

Rulajul de pe BVB a fost asigurat, ieri, de titlurile Fondului Proprietatea, care au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 15,41 milioane de lei (aproape jumătate din totalul lichidităţii).

Acţiunile FP au închis în urcare cu 1,13%, la nivelul de 0,9390 lei/unitate.

La lichiditatea de pe bursă a contribuit şi un transfer de tip deal, de 2,5 milioane de lei, cu titlurile BRD Groupe Societe Generale (simbol BRD) fiind singura tranzacţie din această categorie pe parcursul zilei.

O lichiditate mai ridicată a fost consemată şi în cazul Electrica SA (EL), cu 5,6 milioane de lei, în timp ce cotaţia companiei a urcat cu 0,24%, la 12,39 lei/titlu.

Printre acţiunile cu tranzacţii totale de peste 3 milioane de lei se numără şi OMV Petrom (SNP), cu 3,46 milioane de lei şi Romgaz (SNG), cu 3,02 milioane de lei. Cotaţia SNP a urcat cu 0,69 procente, la preţul de 0,4305 lei, iar cea a SNG, cu 1,19%, la 33,9 lei/titlu.

Indicii extinşi BET XT şi BET BK au crescut cu 0,81% şi 0,55%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

BET-FI, care include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,92%.

Pe segmentul RASDAQ, rulajul a totalizat 95,4 mii lei ( 21,6 mii euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb