BVB ŞI RASDAQ / ÎN SPECIAL LA PERIFERIILE ZONEI EURO Mihai Nichişoiu, "Tradeville": "Investitorii au fost cu ochii pe europarlamentare"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 mai 2014

Mihai Nichişoiu, "Tradeville": "Investitorii au fost cu ochii pe europarlamentare"

Dacă, de regulă, alegerile europarlamentare sunt doar o notă de subsol, acum, investitorii s-au uitat atent, în particular spre periferiile zonei euro, ne-a spus Mihai Nichişoiu, analist pieţe financiare "Tradeville".

Potrivit domniei sale, în România, avantajele principale au fost că partidele extremiste sau eurosceptice nu au avut câştig de cauză, iar coaliţia de guvernământ a obţinut un scor care să nu ridice îndoieli serioase privind legitimitatea sa.

Mihai Nichişoiu ne-a spus: "Acest lucru s-a reflectat într-o evoluţie uşor pozitivă a principalului indice bursier local (BET), care a închis ziua cu un avans de 0,63% datorat în special creşterilor de preţ ale acţiunilor Banca Transilvania, BVB şi Transelectrica".

Titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,28% sub nivelul sesiunii anterioare, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), a rămas în imediata apropiere a închiderii de vineri.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu câte 0,5%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Tranzacţiile realizate au însumat 29,72 milioane de lei (6,74 milioane de euro).

Transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (11,7 milioane lei, din care un deal de 6,4 milioane lei), Romgaz (3,1 milioane lei), Banca Transilvania (aproape 2,4 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,2 milioane lei) au determinat mai mult de două treimi din lichiditatea de luni a pieţei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,44%, la 0,802 lei, revenind astfel peste pragul de 0,8 lei, sub care au fost în ultimele patru săptămâni. Titlurile FP au coborât sub 0,8 lei în 28 aprilie, când preţul a scăzut cu 5,21% (4,2 bani).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,73%, la 1,88 lei, în penultima şedinţă în care investitorii mai pot cumpăra acţiuni pentru a avea dreptul să primească titlurile gratuite pe care banca le va emite în cadrul unei majorări de capital social cu 352,7 milioane lei, prin capitalizarea unor rezerve. Suplimentarea a fost aprobată într-o AGA derulată la finalul lunii aprilie, iar prin această operaţiune, capitalul social al băncii va urca la aproape 2,56 miliarde lei.

Un broker, citat de Mediafax, este de părere că investitorii sunt în aşteptare, atât în ţara noastră, cât şi pe pieţele externe. "Această precauţie este determinată de mai mulţi factori, printre care pot fi menţionate nivelurile maxime istorice la care sunt pieţele internaţionale, situaţia geopolitică globală, care este aşa cum este - vezi Ucraina, alegerile europene -, dar şi faptul că la începutul lunii iunie urmează o nouă şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene", a spus acesta.

Ieri, au mai fost realizate două transferuri cu un pachet reprezentând cumulat 3,9% din acţiunile Faur Bucureşti (FAU), pentru aproape 1,2 milioane lei. Tranzacţiile au fost realizate la preţul de 1,4 lei, de 3,6 ori sub ultima cotaţie din 30 aprilie. Exceptând operaţiunile de luni, cu titlurile Faur, firmă controlată de oamenii de afaceri Valentin-Marius şi Emil Cristescu, nu au mai fost realizate tranzacţii în luna mai. Acţiunile firmei sunt tranzacţionate pe segmentul titlurilor nelistate de la BVB.

Luni au mai fost realizate 10 transferuri cu acţiuni Faur, însă au fost vizate volume mici. La finalul zilei, titlurile firmei erau cotate la 3,71 lei, preţ în scădere cu 25,8%.

Air Liquide a ajuns să deţină 99% din Ductil

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 403.000 de lei, faţă de 846.000 de lei în şedinţa precedentă.

Aproape trei sferturi din lichiditatea de luni a venit dintr-un deal de 301.000 de lei cu acţiuni ale producătorului de sârmă şi plase din sârmă Dan Steel Beclean (PRMT). Tranzacţia a fost realizată la preţul de 53 lei, aproape dublu faţă de cotaţia precedentă din piaţa principală, din data de 8 mai, de 28 de lei.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare a pieţei Rasdaq, la ora 16:45, au fost înregistrate rezultatele ofertei de cumpărare derulată la Ductil Buzău (DUCL). Compania franceză Air Liquide a achiziţionat 6,87% din acţiunile Ductil, pentru 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), şi a ajuns să controleze aproape 99% din titluri la finalul operaţiunii derulată pentru delistarea producătorului de electrozi.

În urma înregistrării rezultatelor ofertei, lichiditatea pieţei Rasdaq a urcat la 14,2 milioane lei (3,2 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb