BVB şi RASDAQ Jumătate din rulaj - din deal-uri cu acţiunile BRD

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 septembrie 2014

Jumătate din rulaj - din deal-uri cu acţiunile BRD

Transferurile deal cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au generat luni aproape jumătate din rulajul bursei de la Bucureşti, care a închis în creştere, susţinută de cotaţiile companiilor din sectorul energetic.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis în creştere cu 0,5%, după ce au terminat vineri în declin cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Rulajul şedinţei s-a ridicat la 57 milioane de lei (13 milioane de euro), fiind concentrat mai ales în a doua jumătate a zilei, când au fost operate tranzacţii reprezentând 80% din total, inclusiv şapte transferuri deal care au însumat 26,9 milioane de lei cu titluri BRD.

Sectorul energetic a ţinut piaţa pe plus pe parcursul întregii şedinţe, cu indicele BET NG în urcare cu 0,7%. BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,3%.

Titlurile BRD au generat lichiditate de 2,48 milioane de lei în piaţa principală, fără a lua în considerare transferurile deal, şi au închis şedinţa în urcare cu 0,5%.

Pe a doua poziţie în funcţie de lichiditate se află Transelectrica (TEL), cu 10,6 milioane de lei, din care 7,7 milioane de lei din patru deal-uri. Acţiunile companiei de distribuţie de energie au urcat cu 2,4%.

În piaţa deal au mai fost operate şi tranzacţii cu OMV Petrom (SNP), în valoare de 940.000 de lei. Rulajul pe titlurile companiei de petrol şi gaze au ajuns în piaţa principală la 3,53 milioane de lei, iar cotaţia a urcat cu 2,1% faţă de finele săptămânii trecute.

Titlurile OMV Petrom s-au numărat printre acţiunile care au tras în jos piaţa vineri chiar pe finalul şedinţei, când scăderea de 0,3% s-a accelerat la 2% în ultimele tranzacţii ale zilei.

Acţiunile OMV Petrom au scăzut săptămâna trecută cu 2,1% marţi şi cu 1% miercuri, în contextul informaţiilor din piaţă că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni din participaţia de 18,99% pe care o deţine la compania de petrol şi gaze, potrivit Mediafax.

Rulaj ridicat au mai consemnat şi acţiunile Transgaz (TGN), cu 3,5 milioane de lei, şi Romgaz (SNG), cu 2,5 milioane de lei.

Acţiunile Electrica (EL) au fost suspendate de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA, iar titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat rulaj de doar 2 milioane de lei şi au închis în scădere cu 0,2%, investitorii fiind mai precauţi înainte de AGA programată marţi. Cotaţiile Electrica şi Fondul Proprietatea au atins maxime record pe parcursul săptămânii trecute, în contextul unor rulaje ridicate.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb