BVB ŞI RASDAQ - LICHIDITATE DE 4,5 MILIOANE DE EURO Mihai Mureşian, Intercapital Invest: "Cred că piaţa îşi va continua traiectoria < < haotică > >"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 martie 2014

Mihai Mureşian, Intercapital Invest: "Cred că piaţa îşi va continua traiectoria < < haotică > >"

"Deal"-urile au revenit, ieri, şi au impulsionat lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti, care s-a cifrat la 20,24 milioane de lei (4,5 milioane de euro), la finalul şedinţei după numai 2,7 milioane de euro, miercuri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,25% peste şedinţa anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare, în timp ce indicele BET-XT a crescut cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a rămas în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", consideră că piaţa locală continuă starea de apatie în care evoluează de ceva timp, şedinţa de ieri neieşind cu nimic din acest tipar.

"Chiar dacă am asistat la o volatilitate ridicată a pieţelor externe datorită şedinţei FED de ieri (n.r. miercuri), jucătorii locali nu au reacţionat în consecinţă, ci mai degrabă au făcut tranzacţii marginale", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Cel mai probabil, volumele de astăzi (n.r. ieri) au fost cauzate de schimburile făcute de către speculatori sau de către investitorii care şi-au recalibrat parţial portofoliile la noile condiţii ale pieţei. Ţinând cont de volumele tranzacţionate, nu cred că ne putem aştepta la schimbări de impact ci, mai degrabă, cred că piaţa îşi va continua traiectoria «haotică» bazată pe mişcările volatile ale indicilor externi. Până ce nu vor trece datele de înregistrare, nu cred că ne putem aştepta la mişcări puternice ale preţurilor ci mai degrabă la fluctuaţii speculative datorate factorilor externi".

Potrivit lui Radu Profeanu, senior broker "Tradeville", volumul redus din ultima perioadă are la bază un singur motiv pertinent, în speţă aversiunea la risc a investitorilor: "Aceasta vine pe fondul a două cauze destul de clare. În primul rând, piaţa locală rămâne o piaţă de frontieră care, la primul semn de instabilitate, se clatină (fac aici referire la situaţia din Crimeea).

Pe de altă parte, datele macroeconomice din China au venit din ce în ce mai slabe şi, pentru prima dată, asistăm la «defaulturi» în acea zona.

În condiţia în care principalul motor mondial de creştere economică încetineşte, este greu să vii cu un argument pentru a investi într-o piaţă de frontieră cu volume precum a noastră".

Tranzacţiile negociate au reprezentat, ieri, mai mult de 40% din lichiditatea pieţei.

Ieri, au fost realizate dealuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (4 milioane lei), BRD (2 milioane lei), Banca Carpatica (832.000 de lei), Compa (535.000 de lei) şi Banca Transilvania (486.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de aproape 3 milioane lei şi, respectiv, de 1,1 milioane lei. Operaţiunile din piaţa principală cu aceste titluri au asigurat încă 21% din lichiditatea bursei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,32%, la 0,791 lei, iar titlurile băncii au stagnat la 8,35 lei.

Acţiunile Natura Quattuor Energia Holdings s-au transferat la BVB

Acţiunile emise de "Natura Quattuor Energia Holdings" (fosta Scapis SA Bucureşti - Simbol SCPS) au fost admise, ieri, la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ieri, a fost realizată o singură tranzacţie, cu 4,11% din titlurile fimei, pentru 552.000 de lei. Firma deţine proiecte pentru trei parcuri solare în Codlea (judeţul Braşov) şi unul în Bolintin Deal (judeţul Giurgiu) şi este controlată de investitori greci prin intermediul a două firme înregistrate în Cipru - Framecell Limites (52,54%) şi Coronedo Limited (38,44%), potrivit Mediafax.

Acţiunile au fost transferate la preţul de 0,46 lei, cu 4,55% peste ultima cotaţie de pe piaţa Rasdaq.

Pe segmentul Rasdaq, investitorii au tranzacţionat joi acţiuni de numai 75.000 de lei, aceasta fiind cea mai mică lichiditate din ultimele şase luni. În şedinţa de miercuri, operaţiunile au însumat 745.000 de lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb