BVB şi RASDAQ Lichiditate foarte redusă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 februarie 2013

Lichiditate foarte redusă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,71%, influenţată marginal de corecţiile înregistrate de bursele externe, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 13,6 milioane lei.

Piaţa a scăzut uşor încă din primele minute, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând într-o mică măsură la corecţiile de până la 2% înregistrate de bursele vest-europene. Astfel, punctul minim al zilei atins de indicele general al bursei de la Bucureşti a fost cu 1,1% sub închiderea de miercuri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,43%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,55% sub ziua anterioară. Indicele extins BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,89%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a încheiat ziua în scădere cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,39% sub închiderea şedinţei precedente.

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,92%, la 0,443 lei, corectându-se uşor, după ce grupul Petrom a anunţat rezultatele financiare înregistrate anul trecut. În şedinţa anterioară, unii investitori au ridicat preţul acestor acţiuni cu peste 3%, în aşteptarea publicării rezultatelor financiare.

"Rezultatele din ultimul trimestru au fost, oarecum, mixte. Veniturile operaţionale pe fiecare segment au fost foarte bune (fie în linie sau chiar peste aşteptări), ceea ce confirmă viziunea noastră pozitivă asupra Petrom şi ar trebui să fie pe placul pieţei; totuşi, unele cheltuieli nerecurente neaşteptate (one off) au afectat câştigurile raportate. Avem în continuare o recomandare de BUY (cumpără -n.r.) pentru Petrom şi continuăm să vedem acţiunea ca una dintre cele mai atractive din < universul > nostru de petrol şi gaze", afirmă într-un raport al casei cehe de brokeraj Wood&Company, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti, citat de Mediafax.

Grupul Petrom a anunţat joi dimineaţă că anul trecut a înregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

În ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 1,055 miliarde lei, în creştere cu 26% faţă de câştigul din perioada similară din 2011, iar vânzările au urcat cu 11%, la 7,073 miliarde lei.

Corecţia uşoară consemnată joi de acţiunile OMV Petrom a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de aproape 1,2 milioane lei.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 13,6 milioane lei (3,1 milioane euro), valoare cu 10% sub rulajul de miercuri, de 15,1 milioane lei (3,4 milioane euro).

"Poate în preajma alegerilor de la SIF-uri vom mai vedea o revenire a rulajelor, altfel nu prea văd ceva semnificativ. Poate doar dacă se anunţă mâine (vineri - n.r.) ceva pozitiv după înfăţişarea într-un proces dintre Fondul Proprietatea şi Ioana Sfîrăială", a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood&Company.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,9 milioane lei şi, respectiv, de 2,8 milioane lei. Cele două acţiuni, împreună cu titlurile OMV Petrom, au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei.

La finalul şedinţei, titlurile SIF Muntenia erau în creştere cu 0,47%, la 0,86 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea erau cu 0,34% sub nivelul de miercuri, fiind cotate la 0,578 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 209.000 de lei, valoare de peste două ori sub rulajul de miercuri, de 495.000 de lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb