BVB ŞI RASDAQ Lichiditatea rămâne scăzută pe Bursă

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 martie 2014

Lichiditatea rămâne scăzută pe Bursă

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Şedinţa de ieri se caracterizează prin apatie"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 16,3 milioane lei (aproximativ 3,6 milioane euro), din care 1.690.250 lei, aproximativ 10%, au reprezentat "deal"-uri cu BRD.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a comentat: "Şedinţa de azi (n.r ieri) se caracterizează prin volatilitate ridicată şi apatie. S-au remarcat azi titlurile SIF Transilvania (SIF3) care înregistrau, la un moment dat, o scădere de peste 4%".

Domnia sa adaugă faptul că presiunea la vânzare este cel mai probabil o consecinţă a faptului că, anul acesta, SIF3 intenţionează să renunţe la distribuirea profitului sub formă de dividende.

"Lichiditatea slabă din ultimele zile confirmă faptul că investitorii aşteaptă să treacă această perioadă de instabilitate şi, în consecinţă, mai riscantă, pentru a putea adopta noi poziţii", a concluzionat brokerul.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Lichiditatea redusă exprimă nivelul scăzut al încrederii investitorilor"

Andrei Rădulescu, senior analyst la "SSIF Broker", ne-a declarat: "Indicii bursieri interni au consemnat evoluţii mixte, în şedinţa de tranzacţionare de marţi, pe un rulaj la cote de avarie, de doar 5 milioane euro, deşi în ameliorare comparativ cu şedinţele precedente".

Analistul financiar menţionează faptul că indicele BET a urcat cu 0,07%, în timp ce indicele BET-C a pierdut 0,22%, tras în jos de corecţiile pe Banca Carpatica, Alumil, Turbomecania şi Condmag.

Domnia sa notează, însă, dinamica BET-FI, cu un avans de 0,33%, evoluţie determinată de performanţa SIF5 Oltenia, de +2,11%, după oferta făcută de «Erste» pentru acţiunile pe care le mai deţin salariaţii la Banca Comercială Română (BCR)".

"Pe de o parte, se notează corecţiile pe Fondul Proprietatea (FP) şi «Petrom» (SNP), pe de altă parte se menţionează dinamica pozitivă a BRD şi Banca Transilvania (TLV), dar şi a "Romgaz" (SNG) şi a "Transgazului" (TGN)", declară Andrei Rădulescu.

Analistul de la "SSIF Broker" este de părere că lichiditatea redusă exprimă nivelul scăzut al încrederii în piaţa internă de capital, dar şi preocupările cu privire la posibila schimbare de trend pe pieţele externe, mai ales în contextul situaţiei din Ucraina, dar şi al semnalelor nefavorabile din China.

"Până pe 20 martie atenţia investitorilor se va îndrepta spre decizia FED de la a doua şedinţă de politică monetară din acest an", a încheiat Andrei Rădulescu.

Indicii bursieri oscilează pe Bursă

Indicele energetic BET-NG a avut, ieri, o uşoară scădere (-0,04%) până la 642,37 puncte.

Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,33%, ajungând la 29.672,39 puncte, iar indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de tranzacţionare cu un plus de 0,18%, la 582,80 puncte.

În schimb, celălalt indice extins al Bursei, BET-BK, s-a depreciat ieri, cu 0,20% coborând la nivelul de 1.209,42 puncte.

"Teraplast", cea mai mare creştere de pe Bursă

După ce şi săptămâna trecută acţiunile "Teraplast" (TRP) au înregistrat creşteri semnificative pe BVB, ieri, titlurile TRP au avut cea mai mare apreciere, de 4,35%.

Totodată, acţiunile SIF5 Oltenia au avansat cu 2,11%, iar SIF1 Banat Crişana cu +1,44%.

"Turbomecanica" (TBM) a înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare (4.190.000 acţiuni), compania fiind urmată de SIF3 Transilvania (2.937.000 acţiuni) şi Fondul Proprietatea (2.251.900 acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 6,9 milioane lei (aproximativ 1,54 milioane euro).

Ieri, a fost transferat un pachet de 27,8% din acţiunile Romvag Caracal, pentru 677.719,18 lei, la preţuri între 0,24 şi 0,47 lei/unitate. Anterior, SIF Oltenia deţinea 27,77% din companie, în timp ce International Railway Systems avea 46,11%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb