BVB şi RASDAQ Magda Sîrghe, Tradeville: "Şedinţa de tranzacţionare de la BVB s-a caracterizat printr-un rulaj mediu"

LARISA MANOLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 septembrie 2013

Simion Tihon, Prime Transaction: "Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu peste 12% pe cel mai mare rulaj din acest an"

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) au atins, în şedinţa de tranzacţionare de vineri, un nou maxim istoric, de 0,7105 lei/unitate, în timp ce titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) au înregistrat, chiar înainte de încheiere, o creştere de peste 12%.

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în creştere, indicele compozit al pieţei, BET-C, urcând cu 0,56%, la 3.080,85 puncte.

Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de vineri a fost de aproximativ 25,86 milioane lei (circa 5,78 milioane euro), în creştere faţă de sesiunea anterioară, când s-a ridicat la 18,10 milioane lei (circa 4,03 milioane euro).

Pe piaţa Deal au fost realizate, vineri, patru tranzacţii, din care trei cu 244.000 acţiuni BRD - Groupe Societe Generale (simbol BRD), în valoare de 2,12 milioane lei, şi o tranzacţie cu 1,28 milioane acţiuni Compa (simbol CMP), în valoare de 664.560 lei.

Magda Sîrghe, analist în cadrul Tradeville, consideră că oferta publică iniţială de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica ar putea reprezenta un factor local care a atras atenţia asupra pieţei de capital în şedinţele de tranzacţionare precedente.

Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de tranzacţionare de astăzi (vineri n.r.) de la BVB s-a caracterizat printr-un rulaj mediu, destul de neobişnuit pentru o ultimă zi a săptămânii de tranzacţionare, şi închideri pe plus ale indicilor, cuprinse între 0,31% pentru BET-NG şi 1,93% pentru BET-FI. Piaţa de la Bucureşti pare să urmeze trendul pozitiv mai efervescent al ultimelor zile de pe marile pieţe externe. Probabil că şi oferta publică iniţială de vânzare a 10% din acţiunile Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, derulată în prezent la BVB, reprezintă un factor local care a atras în cursul acestei săptămâni atenţia asupra pieţei de capital. De asemenea, Fondul Proprietatea (FP), acţionar actual important al Nuclearelectrica, şi-a anunţat intenţia de a-şi exercita drepturile de preferinţă în cadrul majorării de capital social al acestui emitent, dacă oferta publică primară iniţială este finalizată cu succes, prezervându-şi ponderea deţinută în prezent. Pe plan extern, ziua este marcată de şedinţele ECOFIN şi Eurogrup, la care se adaugă speculaţiile despre persoana care va fi următorul preşedinte al Rezervei Federale în SUA, toate putând să menţină un anumit grad de incertitudine asupra evoluţiei imediat viitoare a pieţelor internaţionale, cu influenţe şi asupra pieţei locale".

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, menţionează, la rândul său, că investitorii şi-au îndreptat atenţia spre acţiunile cu vechime pe piaţă.

Domnia sa ne-a declarat: "După încheierea perioadei în care se beneficia de un discount de 8% în cadrul IPO Nuclearelectrica, investitorii s-au îndreptat către acţiunile ce au deja vechime pe piaţă. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea au atins în timpul zilei un nou maxim istoric (0,7105 lei/acţiune), iar acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au crescut cu peste 12% pe cel mai mare rulaj din acest an (pe piaţa principală)".

În sfera SIF-urilor, cu excepţia cotaţiilor SIF Moldova (simbol SIF2) şi cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) care au stagnat la 1,2440 lei/unitate, respectiv 0,5895 lei/unitate, acţiunile celorlalte trei societăţi au înregistrat, vineri, evoluţii pozitive. Astfel, titlurile SIF Banat - Crişana (simbol SIF1) au urcat cu 12,42%, la 1,1590 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4), cu 0,29%, la 0,7 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au apreciat cu 0,26%, la 1,5680 lei/unitate.

Evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a dus la creşterea cu 1,93% a indicelui BET-FI, la 26.267,79 puncte, în timp ce indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat, la rândul său, cu 1,11%, la 529,02 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a apreciat cu 0,72%, la 1.118,88 puncte, BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,82%, la 5.847,70 puncte, iar BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a urcat uşor cu 0,31%, la 643,45 puncte.

Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq, în şedinţa de vineri, acţiuni de 61.229,81 lei (13.676,22 euro), în scădere faţă de şedinţa precedentă, când s-a tranzacţionat de 193.123,53 lei (43.062,75 euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citesc si nu-mi vine a crede... Totusi, aceste tipuri de banalitati ar trebui eliminate dintr-un jurnal specializat, zau. Nu se poate ca intr-un ziar specializat sa se citeze brokeri, analisti, care mai de care mai destepti, care sa nu poata decat sa repete niste cifre pe care oricine le poate gasi pe site-ul BVB. Aceste tipuri de date se pot da intr-un jurnal nespecializat. Eu zic sa analizati mai bine modul acesta banal de a comunica informatia. Solicitati brokerilor si analistilor sa-si spuna si parerea referitor la ceea ce s-a intamplat pe burse. Zic si eu, un avid cititor si spectator al mass-mediei specializate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb