Indiciii bursieri au închis şedinţa de ieri în scădere, indicele SIF-urilor BET-FI înregistrând cea mai puternică depreciere, de 1,2%, tras în jos de acţiunile SIF1 Banat-Crişana, care au pierdut 7,52%, la revenirea la tranzacţionare, după o săptămână de suspendare.
Acţiunile SIF Banat-Crişana au fost oprite de la transferuri toată săptămâna trecută, în contextul anchetei DIICOT privind delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.
Rulajul cu acţiunile SIF1 a ajuns la 1,9 milioane de lei, de câteva ori mai ridicat faţă de media zilnică.
Bursa a înregistrat, ieri, un rulaj de 33,25 milioane de lei (7,42 milioane de euro).
Indicii Bet Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,2%, după ce în prima parte a zilei au stagnat, în contextul unei uşoare evoluţii pozitive pe pieţele dezvoltate din vestul Europei. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj, cu 11,5 milioane de lei, şi au închis în scădere cu 0,1%.
O variaţie redusă a înregistrat şi Banca Transilvania (TLV), în scădere cu 0,2% după tranzacţii de 5,5 milioane de lei.
Mai multe companii din energie au consemnat rulaje ridicate, însă sectorul în ansamblu a trecut de la o creştere de 0,5% la mijlocul zilei pe scădere, odată cu inversarea trendului de revenire a cotaţiei petrolului pe marile pieţe externe. Indicele BET NG, care include companiile din energie, a închis în scădere cu 0,1%.
Transferurile cu acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au ridicat la 2,3 milioane de lei, însă cu 1,95 milioane de lei dintr-o tranzacţie deal, operaţiunile cu Romgaz (SNG) au ajuns la 2,2 milioane de lei, iar schimburile cu titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au situat la 2,1 milioane de lei. Lichiditatea cu titlurile Nuclearelectrica include un transfer de 1,77 milioane de lei, realizat pe segmentul de piaţă deal.
Acţiunile OMV Petrom au crescut cu 0,4%, în timp ce Romgaz a coborât cu 0,4%, iar Nuclearelectrica cu 0,6%.
În sectorul SIF-urilor, după SIF Banat-Crişana, cel mai puternic declin a fost consemnat de SIF Moldova (SIF2), care a terminat şedinţa la un preţ cu 2,8% sub cel de vineri. În declin s-au aflau şi SIF Transilvania (SIF3), cu 1,1%, precum şi SIF Muntenia (SIF4), cu 0,2%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,9%, dar pe un rulaj redus.
Indicele BET XT a scăzut cu 0,4%, iar BET BK a coborât cu 1%, tras în jos de scăderea mai puternică a acţiunilor Erste Group Bank (EBS), cu 5%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
1. Nu zau ???
(mesaj trimis de iorga în data de 16.12.2014, 16:56)
Bai, voi mintiti ca in "epoca de aur" sau, ca escrocii din viata bpolitica romaneasca, BURSA este in "picaj in JOS" de multm, sif 1 a fost un fenomen care va dat voua " exact ocazia sa emiteti o "scuza !!!", mari "carlani suntei", mai degraba spouneti adevarul ... "cine sunt in spatele papusilor de paie care manevreaza "in jos BVB--ul ...
2. Prestidigitatia si BURSA
(mesaj trimis de iorga în data de 16.12.2014, 17:45)
Privind atent miscartile bursiere, ramai uimit de "prestidigitatia smenarilor care fac cartiloe la bursa", mai intai "scade o zecimala, apoi, zecvimala ai se faram iteaza in 10 parti si, adio "fostuk pret" si tot asa, mai scadee o zecimala din pret, se mai faramiteaza o data si ... prostii care investec pe bursa, aia mici si mintiti ca este o investitie buna sa-.si protejeze "punga", raman sa priveasca in fundul pungii goale ca ... prostul in lungul drumului., mare smecherie dom'le cu "prestidigitatia asta acaparata de smecherii de la bursa.