BVB şi RASDAQ Rulaj susţinut de acţiunile FP, Banca Transilvania şi OMV Petrom

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2013

Rulaj susţinut de acţiunile FP, Banca Transilvania şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 2% în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o piaţă în care transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat cu 80% rulajul faţă de prima sesiune din an, la 57,2 milioane lei (12,9 milioane euro).

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar punctele maxime de creştere au fost atinse la jumătatea sesiunii, după care cotaţiile au scăzut uşor.

Aproape 70% din lichiditatea pieţei, de 57,2 milioane lei, a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (25 milioane lei), Banca Transilvania (7,6 milioane lei) şi OMV Petrom (6,4 milioane lei). În sesiunea precedentă, rulajul pe segmentul de acţiuni a fost de 31,05 milioane lei (7,03 milioane de euro).

Valoarea transferurilor de vineri cu acţiuni la BVB nu a mai fost atât de ridicată de la finalul lunii noiembrie a anului trecut, când transferurile au cumulat 91,35 milioane lei.

La închiderea şedinţei, acţiunile Fondului erau în creştere cu 3,42%, titlurile Banca Transilvania cu 4,05%, iar OMV Petrom cu 0,68%.

Unii brokeri cred că interesul mai ridicat este susţinut de intrări noi de bani în piaţă din partea unor investitori, potrivit Mediafax.

De asemenea, avansul a fost generat şi de optimismul de pe pieţele externe, după ce Congresul SUA a adoptat legislaţia necesară pentru a evita cea mai mare parte a majorărilor de taxe. Activarea automată a măsurilor de austeritate ameninţa să împingă economia SUA în recesiune.

Jucătorii au arătat inters la tranzacţionare şi pentru acţiunile SIF, care au înregistrat creşteri de până la 3,4%, iar cele mai transferate au fost acţiunile SIF Transilvania (2,4 milioane lei).

Rulaje de peste un milion de lei au fost consemnate de titlurile Transelectrica (2,2 milioane lei), SIF Oltenia (2,1 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei), BVB (1,2 milioane lei) şi BRD (1,2 milioane lei).

Acţiunile Transelectrica continuă astfel ascensiunea începută la finalul anului trecut, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%). Astfel, titlurile au crescut în ultimele trei şedinţe cu 20,7%, preţul urcând de la 11,5 lei la 13,89 lei.

Totodată, pe piaţa transferurilor Deal a fost încheiată o tranzacţie negociată cu acţiunile OMV Petrom (1,3 milioane lei) şi trei schimburi cu SIF Muntenia, în valoare de 1,2 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere cu 2,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 2,29% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,53%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a cres-cut cu 0,74%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 2,17%.

Tranzacţiile încheiate, vineri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 303.841 lei. Volumul transferurilor realizate cu titlurile "Prospecţiuni" Bucureşti (simbol PRSN) a fost de 105.440 lei, iar cel realizat cu acţiunile "Electroprecizia" Săcele (simbol ELZY) a fost de 78.680 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb