BVB şi RASDAQ Titlurile OMV Petrom, Fondul Proprietatea şi BRD, în picaj

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2015

Titlurile OMV Petrom, Fondul Proprietatea şi BRD, în picaj

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au generat, ieri, cea mai mare parte a rulajului pe bursa de la Bucureşti, dar au închis în scădere şi au tras în jos piaţa.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,2%, după ce au deschis în teritoriu pozitiv, dar până la mijlocul zilei au trecut pe stagnare. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine, conform Mediafax.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 30,85 milioane de lei (6,84 milioane de euro), aproximativ 60% din media zilnică de anul trecut.

Acţiunile Fondul Proprietatea au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 12 milioane de lei, din care 5,5 milioane de lei prin două transferuri de tip deal. Preţul titlurilor Fondul Proprietatea a scăzut cu 0,7% faţă de închiderea de la finalul şedinţei de vineri.

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a fost a doua acţiune ca lichiditate în şedinţa de luni, cu transferuri de 5,34 milioane de lei, iar cotaţia a închis în declin cu 0,5%. Rulajul cu titlurile instituţiei de credit include trei operaţiuni deal de 2,1 milioane de lei.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Romgaz (SNG), cu 3,6 milioane de lei, Electrica (EL), cu 2,28 milioane de lei, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu 2 milioane de lei, SIF Oltenia (SIF5), cu 1,4 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), cu 1,3 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 1,26 milioane de lei.

În rândul acţiunilor cu variaţii semnificative, Electrica a urcat cu 1,5%, în timp ce OMV Petrom a scăzut cu 1,6%, iar SIF Oltenia cu 2%. OMV Petrom este compania cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai pieţei, urmată de Fondul Proprietatea.

Rulajul cu acţiunile Romgaz include şi un transfer deal de 2,63 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic a coborât cu 0,2%, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,9%.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc şi un transfer de 253.500 lei cu acţiuni Banca Transilvania. Acţiunile instituţiei de credit au avansat cu 0,5%.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb