BVB şi RASDAQ Toţi indicii bursieri au închis în scădere

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 ianuarie 2014

Toţi indicii bursieri au închis în scădere

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Toate pieţele din lume depind de cea americană"

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Şedinţa s-a închis într-un ton mai optimist, dar tot în scădere"

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, vineri, de 35,4 milioane de lei (aproximativ 7,8 milioane de euro), cu 25% mai mică faţă de şedinţa de vineri, în condiţiile unor evoluţii negative ale tuturor indicilor bursieri.

Tranzacţiile de tip "deal" au cumulat 4,5 milioane de lei. Astfel, au avut loc nouă tranzacţii "deal", două cu 31.723 titluri ale "Bursei de Valori Bucureşti" (BVB), una cu 330.000 unităţi ale SIF2 "Moldova", două cu 334.000 titluri SIF5 "Oltenia", trei cu 4.515.000 acţiuni "OMV Petrom" (SNP) şi una cu 1.750 acţiuni "Transgaz" (TGN).

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost ale "Fondului Proprietatea" (FP), valoarea schimburilor cu acţiuni FP fiind de 3,9 milioane de lei. Cotaţia FP a închis şedinţa de ieri, la 0,8175 lei/unitate, cu 0,3% mai puţin decât vineri.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că scăderile înregistrate ieri, la BVB, au fost în corelaţie cu evoluţia pieţelor internaţionale. Domnia sa a remarcat faptul că, în a doua jumătate a şedinţei, cotaţiile companiilor listate la Bucureşti şi-au mai revenit, faţă de preţurile din deschidere.

Domnul Milea ne-a declarat: "Dacă se va întâmpla ceva în programul FED (să fie reduse răscumpărările de obligaţiuni), lucrurile nu vor fi foarte fericite. Este un lucru bun că scăderile de la Bucureşti nu au fost atât de puternice. Şi multe valute emergente s-au depreciat ca urmare a acestui pericol".

Directorul general adjunct de la "Muntenia Global Invest" consideră că evoluţiile viitoare de la BVB vor depinde de ceea ce se va întâmpla în America. Domnia sa a adăugat "Piaţa noastră este destul de bine legată de cea americană. Investitorii străini iau decizii de vânzare sau de cumpărare, în funcţie de ceea ce se întâmplă în Statele Unite. De fapt, toate pieţele din lume depind de cea americană".

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", este de părere că şedinţa de ieri a fost una de panică, de corecţii masive, pe fondul corelării cu pieţele externe.

Domnia sa ne-a spus că piaţa a deschis într-o scădere masivă, dar că, pe parcurs, lucrurile s-au schimbat şi s-a intrat la cumpărare. Potrivit domnului Mureşian, şedinţa s-a închis într-un ton mai optimist, dar tot în scădere.

Directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest" a remarcat faptul că acţiunile "Băncii Transilvania" (TLV) au închis şedinţa în creştere cu 1,18%, în discordanţă faţă de restul pieţei.

Domnia sa ne-a mai declarat: "Faptul că nu s-au făcut volume foarte mari arată că investitorii nu şi-au pierdut încrederea", adăugând că s-a intrat la vânzare şi speculativ.

Toţi indicii de la BVB au avut evoluţii negative în şedinţa de luni. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,17%, la 6.482,44 puncte, indicele compozit BET-C, cu 0,48%, la 3.347,32 puncte, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a diminuat cu 1,24%, la 1.263,14 puncte. Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi "Fondul Proprietatea" (FP), s-a depreciat cu 0,43%, la 600,02 puncte. BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea", a coborât, cu 1,01%, la 31.084,12 puncte, iar BET-NG, indice al companiilor energetice, cu 1,06%, la 663,29 puncte.

Astfel, acţiunile SIF "Banat-Crişana" (simbol SIF1) s-au micşorat cu 1,04%, la 1,3260 lei/unitate, cele ale SIF "Moldova" (simbol SIF2) cu 2,05%, la 1,4300lei/unitate, cele SIF "Transilvania" (simbol SIF3) cu 1,13%, la 0,6585 lei/unitate, cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) cu 1,85%, la 0,9040 lei/unitate, iar cele ale SIF "Oltenia" (simbol SIF5), au închis cu un minus de 0,66%, la 1,9700 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au făcut, ieri, schimburi de acţiuni în valoare de 189.920 de lei, faţă de 414.384 lei în şedinţa de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb