BVB ŞI RASDAQ Toţi indicii, în uşoară creştere

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2014

Toţi indicii, în uşoară creştere

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Tranzacţiile deal arată că investitorii mari sunt activi în piaţă"

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Creşterile au fost în ton cu pieţele externe"

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, ieri, de 40,9 milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro), cu 43% mai mare faţă de marţi, în condiţiile unor creşteri ale tuturor indicilor bursieri.

La BVB, au avut loc, ieri, opt tranzacţii de tip "deal", a căror valoare a totalizat 9,4 milioane de lei. Astfel, a avut loc o tranzacţie deal cu 50.000 de titluri BRD, una cu 11.000 de acţiuni ale "Bursei de Valori Bucureşti" (simbol BVB), una cu 25.000 de acţiuni "Romgaz" (SNG), una cu 1.000.000 acţiuni OMV Petrom (SNP), alta cu 5.000 de titluri "Transgaz" (TNG). Cele mai mari "deal"-uri s-au realizat cu acţiuni ale companiei farmaceutice "Zentiva" (SCD), în valoare de 2,25 milioane de lei şi cu acţiuni ale "Fondului Proprietatea" (FP), care au însumat 4,15 milioane de lei.

În piaţă, s-au mai realizat tranzacţii cu 7.971.600 acţiuni ale Fondului Proprietatea, în valoare de 6.605.077 de lei. Cotaţia FP a închis şedinţa de ieri la preţul de 0,8265 lei/unitate, în scădere cu 0,3% faţă de şedinţa anterioară.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", ne-a spus că şedinţa de ieri a fost total opusă celei de marţi, piaţa având o evoluţie pozitivă, iar acest lucru s-a datorat contextului extern.

Domnia sa ne-a spus că trebuie păstrat gradul de optimism şi nu trebuie să ne îngrijorăm pentru moment.

Potrivit domnului Mureşian, în continuare Bursa autohtonă va fi influenţată de pieţele externe. De asemenea, potrivit directorului de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", în aceeaşi măsură, vor avea un impact şi ştirile locale, făcând referire la zvonurile potrivit cărora Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amânat decizia ca un SIF să poată cumpăra acţiuni ale altui SIF.

Domnia sa ne-a mai spus că lichiditatea a fost una rezonabilă. Potrivit domniei sale tranzacţiile "deal" arată că investitorii mari sunt activi în piaţă.

Domnul Mureşian ne-a mai declarat: "La Impact, am văzut că acţionarul majoritar continuă să cumpere, are o continuitate a achiziţiilor din piaţă".

Vorbind despre evoluţia acţiunilor "Electroputere", care au scăzut în şedinţa de ieri cu 15%, Mihai Mureşian a spus că trebuie să ne obişnuim să vedem volatilitate.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", ne-a spus că Bursa de la Bucureşti a evoluat în ton cu pieţele externe.

Domnia sa a amintit faptul că anumiţi indicatori au impulsionat piaţa externă, printre care datele pozitive ale industriei prelucrătoare din New York sau rezultatele foarte bune ale unor companii, dând exemplul "Bank of America".

Andrei Rădulescu a observat creşterea acţiunilor din domeniul bancar, toate cele patru bănci listate la BVB având evoluţii pozitive. Astfel, acţiunile BRD au crescut cu 0,11%, ale "Băncii Transilvania" (TLV) cu 0,85%, ale "Băncii Comerciale Carpatica" (BCC), cu 0,55%, iar ale "Erste Bank" (EBS) au avansat cu 2,09%. Cotaţia EBS a închis şedinţa de ieri la 131,7 lei/unitate, maximul ultimilor doi ani.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,27%, la 6.526,26 puncte, în timp ce indicele compozit BET-C a urcat cu 0,3%, la 3.393,60 puncte. Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a majorat cu 0,68%, la 1.295,49 puncte. Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a întărit cu 0,46%, la 608,12 puncte, BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,39%, la 32.014,81 puncte, iar BET-NG, indice al companiilor energetice, cu 0,4%, la 675,01 puncte.

SIF-urile au avut o evoluţie mixtă în şedinţa de ieri. Astfel, acţiunile SIF "Banat-Crişana" (simbol SIF1) s-au apreciat cu 1,32%, la 1,3790 lei/unitate, cele ale SIF "Moldova" (simbol SIF2) s-au majorat cu 0,4%, la 1,4940 lei/unitate, cele SIF "Transilvania" (simbol SIF3) au crescut cu 0,66%, la 0,6910 lei/unitate, cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) au avansat cu 2,06%, la 0,9420 lei/unitate, iar cele ale SIF "Oltenia" (simbol SIF5), au coborât 0,5%, la 2,01 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq au avut loc, ieri, schimburi în valoare de 2.110.287 lei, de aproape patru ori mai mult decât în şedinţa precedentă. Lichiditatea ridicată de pe piaţa Rasdaq a fost generată de un schimb cu 87.600 de titluri ale "Companiei de Informatică Aplicată" Cluj Napoca (simbol SOEL), în valoare de 1.881.648 lei. Pachetul reprezintă 29,65% din companie şi este similar celui deţinut de Anamaria Feher.

Schimbul are loc în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a amendat acţionarii SOEL - Anamaria Feher, Arpad Paszkany şi firma "Baucom" pentru că nu au derulat oferta publică de preluare obligatorie la SOEL. ASF a constatat că acţionarii, care au depăşit pragul de 33% din SOEL, acţionează concertat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb