Schimburile realizate la Bursa de Valori Bucureşti au cumulat, ieri, 45,15 milioane de lei (10,27 milioane de euro), în timp ce, pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile s-au ridicat la 14,96 milioane de lei (3,4 milioane de euro).
Pe Rasdaq, 94% din rulaj a fost reprezentat de o tranzacţie "deal", prin care Editura Teora a vândut 79,82% din acţiunile "Polsib" Sibiu (POLS), pentru 14,42 milioane de lei (3,2 milioane de euro). Cumpărătorul pachetului nu a fost raportat.
Toţi indicii BVB au încheiat şedinţa de ieri în creştere.
BET Plus, indicele de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au crescut cu câte 0,1%.
Pe primul loc în topul lichidităţii s-au clasat acţiunile Electrica (EL), pe fondul unui rulaj de 11,72 milioane de lei. Titlurile EL au închis şedinţa la 11,32 lei, cel mai ridicat preţ de la listarea companiei pe bursă la 4 iulie.
Indicele sectorului energetic BET NG s-a apreciat cu 0,2%, creştere similară cu avansul BET FI, indice compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP).
Lichiditate mai ridicată de 1 milion de lei pe piaţa principală au mai consemnat acţiunile Fondul Proprietatea, de 4 milioane de lei, şi cele ale Romgaz (SNG), de 1,24 milioane de lei.
Titlurile Băncii Comerciale Carpatica au înregistrat cea mai puternică creştere, de 8,8%, după ce au închis şedinţa precedentă în urcare cu 3,4%. Schimburile cu acţiunile băncii s-au situat la puţin peste 900.000 de lei.
Piaţa tranzacţiilor deal, derulate prin negociere directă, a adus o parte semnificativă din lichiditatea pieţei.
Astfel, au fost transferate acţiuni OMV Petrom în valoare de 9,83 milioane de lei prin două deal-uri şi titluri Fondul Proprietatea de 6,6 milioane de lei printr-o singură astfel de tranzacţie, în timp ce alte două schimburi cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au adăugat 5,76 milioane de lei la rulajul bursei.
Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,5%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
• Tradeville anticipează dividende mari la Transelectrica; Nuclearelectrica, o mare dezamăgire
Acţiunile Transelectrica, Trangaz, Romgaz, Electrica şi OMV Petrom au un potenţial ridicat de câştig pentru investitori, în timp ce Nucleareletrica reprezintă "o mare dezamăgire", potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville privind dividendele pe care le-ar putea acorda aceste companii.
"În ordinea atractivităţii dividendelor estimate de noi, pe primul loc se află Transelectrica (TEL), de la care ne aşteptăm la un dividend brut de 3,70 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul preţ. Ajutată de majorările de tarife reglementate, compania a raportat o creştere spectaculoasă a profitului semestrial, cu 120% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, confirmând că rezultatele solide de anul trecut nu reprezintă un eveniment izolat şi că se transformă, în sfârşit, într-o companie clasică de utilităţi, cu profituri stabile şi previzibile", a declarat într-un comunicat, Georgiana Androne, analist al Tradeville.
Tradeville a realizat o analiză privind potenţialul de creştere a valorii dividendelor plătite de cele mai importante şase companii energetice listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.
Potrivit societăţii de brokeraj, aceste companii au un potenţial ridicat de câştig, de circa 3-5 ori peste dobânzile bancare.
Tradeville menţionează că în cazul Transelectrica, ale cărei cotaţii la bursă au crescut cu 46% de la începutul anului, este posibil ca preţul ţintă pentru următoarele 12 luni să fie revizuit în sus în perioada următoare.
"Marea dezamăgire" este Nuclearelectrica, pentru care Tradeville estimează cel mult 0,35 lei/acţiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%.
Pe locul secund, după Transelectrica, Tradeville plasează transportatorul de gaze Transgaz, care "îşi revine în forţă după eşecul proiectului Nabucco".
"Estimăm un dividend brut de 25 lei/acţiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%", adaugă Androne.
În privinţa Romgaz, analiza casei de brokeraj menţionează că producătorul de gaze a beneficiat "din plin" de procesul de liberalizare a pieţei de gaze naturale şi a raportat o creştere de 40% a profitului semestrial. Compania deţine o rezervă de 3 miliarde lei, care îi permite lejer să plătească un dividend brut de 3 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.
Electrica, listată recent la BVB, ar putea plăti un dividend 0,72 lei/acţiune, reprezentând un randament brut de 6,5%.
În cazul OMV Petrom, Tradeville estimeză că există un potenţial de creştere a preţului acţiunilor în următoarele 12 luni de peste 10%, la care s-ar putea adăuga şi un dividend de circa 5-6%.
Cu excepţia OMV Petrom, toate celelalte companii incluse în analiza Tradeville sunt controlate de stat.