BVB şi RASDAQ Tranzacţiile cu acţiuni FP, SIF 3 şi OMV Petrom au asigurat două treimi din rulaj

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 noiembrie 2012

Tranzacţiile cu acţiuni FP, SIF 3 şi OMV Petrom au asigurat două treimi din rulaj

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de ieri în stagnare, într-o piaţă în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Transilvania şi OMV Petrom au asigurat două treimi din rulaj.

Deşi bursele europene au debutat pe roşu, piaţa de la Bucureşti a revenit pe creştere încă din primele minute şi a recuperat o parte din corecţia de peste 1% înregistrată în precedentele două zile. Revenirea a fost lentă, iar punctul maxim de creştere al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 11:30, când piaţa era cu 0,64% peste închiderea sesiunii anterioare.

Ulterior, piaţa s-a întors aproape de nivelul de marţi, iar după ora 13:00 a intrat pe scădere uşoară, punctul minim fiind atins în jurul orei 14:30, când indicele BET-C era cu 0,43% sub nivelul de marţi. În ultima oră indicii s-au întors în imediata apropiere a nivelurilor de marţi.

Variaţiile uşoare au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse, majoritatea investitorilor continuând să adopte poziţii de aşteptare.

"Cred că alegerile sunt cel mai important eveniment în perioada apropiată. Însă nu aceasta este neapărat cauza pentru volumele reduse. Contextul în care se află piaţa de la noi este prost, nu sunt listări noi, Fondul Proprietatea nu este lăsat să se listeze şi în Polonia, băncile au încă multe probleme etc", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti, potrivit Mediafax.

El nu crede că eventualele cos­metizări de portofoliu care vor fi realizate pe final de an vor putea ridica semnificativ lichiditatea bursei.

"Volumele create de transferuri de pe un fond pe altul nu înseamnă lichiditate reală", a adăugat Fer.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, precum şi indicele extins al Bursei, BET-XT, erau în stag­nare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româ­neşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,19%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat cu 0,46% sub nivelul de marţi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,17%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 13% pes­te rulajul şedinţei precedente, de 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro).

Peste două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane le), SIF Transilvania (2,2 milioane lei) şi OMV Petrom (aproape 1,5 milioane lei). Rulajele titlurilor OMV Petrom şi SIF Transilvania au fost ajutate şi de câte un deal, de 276.000 de lei şi, respectiv, de 597.000 de lei.

Câte o tranzacţie negociată a fost realizată şi cu titluri SIF Moldova (543.000 de lei) şi acţiuni BRD (730.000 de lei).

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au încheiat în creştere cu 4,29%, fiind cotate la 0,0365 lei, pe un rulaj de 33.000 de lei. Cotaţia acestor titluri a urcat cu până la 5,4% încă de la deschidere, după ce banca a anunţat rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare prezentate de Transelectrica (TEL). Preţul acestor acţiuni a scăzut uşor pe parcursul şedinţei, iar la închidere corecţia s-a dus la 1,74%, preţul ajungând la 11,29 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 180.000 de lei.

Compania a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similară a anului trecut, în trimestrele doi şi trei din acest an compania naţională de transport al energiei electrice înregistrând pierderi.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 1,2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de 142.000 de lei.

Peste 88% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de un deal cu 32% din acţiunile firmei Comargros Piteşti (749.000 de lei) şi de tranzacţii cu acţiunile firmei imobiliare Univers Râmnicu Vâlcea (310.000 de lei).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb