BVB si RASDAQ Vineri, cea mai redusă lichiditate din ultimele trei săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 octombrie 2014

Vineri, cea mai redusă lichiditate din ultimele trei săptămâni

Bursa de la Bucureşti a închis vineri în scădere, cu cea mai redusă lichiditate a pieţei din ultimele trei săptămâni, dezmorţită de acţiunile din energie şi titlurile Erste (EBS), în timp ce transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au situat la minimul unei perioade de o lună, potrivit Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,3%, după ce joi au terminat în teritoriu pozitiv pentru a cincea oară consecutiv. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Rulajul a atins doar 14,07 milioane de lei (3,33 milioane de euro), minimul începând din 3 octombrie, când în piaţă au fost transferate titluri de doar 13,06 milioane de lei.

Romgaz a rămas lider după valoarea tranzacţiilor, la fel ca la mijlocul zilei, cu operaţiuni de 3,8 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 1,73 milioane de lei. Acţiunile producătorului de gaze naturale, cu pondere ridicată în principalii indici ai pieţei, au scăzut cu 1,7% şi au tras în jos bursa.

Transferuri mai ridicate au înregistrat şi Erste Group Bank, cu 2,4 milioane de lei, şi Fondul Proprietatea, cu 2 milioane de lei. Cotaţia Erste a urcat cu 2,4%, urmând evoluţia de pe piaţa de la Viena, în timp ce preţul titlurilor FP a coborât cu 0,3%.

Tranzacţiile cu Fondul Proprietatea, care în general asigură o mare parte din lichiditatea bursei, au fost reduse, la minimul unei perioade de o lună. Cel mai recent, compania a înregistrat un rulaj mai redus, de 1,98 milioane de lei, la 24 septembrie.

Indicele BET FI, compus din Fondul Preoprietatea şi cele cinci SIF-uri, a crescut cu 0,3%, susţinut de un avans de 2,2% al SIF Moldova (SIF2), în timp ce BET NG, al companiilor din energie, a coborât cu 0,6%.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Transgaz (TGN), cu 1,4 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), cu 1,33 milioane de lei, şi Electrica (EL), cu 1,28 milioane de lei. Transgaz şi OMV Petrom au avut o evoluţie pozitivă, cu un avans de 0,9%, respectiv 0,2%, în timp ce Electrica a scăzut cu 1,5%.

Rulajul Transgaz a fost susţinut şi de două transferuri de tip deal în valoare totală de 700.000 de lei. Transferurile cu acţiuni Romgaz şi Transgaz au fost singurele încheiate pe segmentul deal al bursei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb