BVB/ SIMION TIHON, PRIME TRANSACTION: "Pieţele bursiere - euforice, pe fondul posibilei înţelegeri dintre Grecia şi creditori"

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2015

Indicii BVB s-au apreciat vineri cu peste 1,5%, pe un rulaj de aproape 10 milioane de euro, iar pieţele bursiere au fost euforice pe fondul posibilei înţelegeri dintre Grecia şi creditori, ne-a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Potrivit domniei sale, indicii au reuşit să închidă o săptămână agitată în uşoară creştere.

Marcel Murgoci, director de Tranzacţionare la Estinvest Focşani, consideră că aprecierea de 1,5% pe care au manifestat-o vineri indicii bursieri a fost una consistentă.

"Nu am mai întâlnit o şedinţă aşa pozitivă în ultima vreme", ne-a spus domnia sa, adăugând că volumele de tranzacţionare au fost bune.

"Avem şedinţe din ce în ce mai bune, iar piaţa este pozitivă pe de-a întregul. Acest lucru are legătură cu aprecierea pieţelor externe, nefiind presiune din motive interne", ne-a mai spus Marcel Murgoci.

În şedinţa de vineri s-au remarcat acţiunile Banca Transilvania, Petrom şi Transgaz, acestea înregistrând creşteri de aproximativ două procente, a precizat Simion Tihon.

În opinia lui Marcel Murgoci, de remarcat au fost acţiunile Băncii Carpatica, care s-au apreciat în baza anunţului privind memorandumul semnat de "JC Flowers&Co şi mai mulţi acţionari minoritari care care acţionează concertat împreună cu domnul Ilie Carabulea". Conform acestuia, "fonduri de investiţii consiliate de JC Flowers intenţionează să subscrie integral majorarea de capital de 110 milioane de lei aprobată de acţionarii Băncii Comerciale Carpatica (BCC)".

De asemenea, Marcel Murgoci ne-a mai spus că aprecieri vizibile au mai înregistrat acţiunile Electrica, după data de ex-dividend, precum şi companiile din energie, respectiv OMV Petrom şi Transgaz, dar şi Banca Transilvania.

Totalul tranzacţiilor de la BVB s-a ridicat, vineri, la 43,19 milioane de lei (9,7 milioane de euro). Schimburile cu acţiuni au însumat 40,24 milioane lei (9,05 milioane de euro), în timp ce pe segmentul de certificate au fost făcute tranzacţii de aproape 3 milioane lei (660 mii euro).

Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale SNGN Romgaz (SNG), valoarea schimburilor ridicându-se la 8,1 milioane lei. De asemenea, a fost realizată şi o tranzacţie de tip "deal" cu acţiuni SNG, în valoare de 1,22 milioane lei. Acţiunile SNG au crescut cu 0,57%, la un preţ de 33,49 lei.

Valori mari au mai avut tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), acestea totalizând 6,85 milioane lei, titlurile FP fiind schimbate şi printr-un deal în valoare de 6,54 milioane lei. Cotaţia FP a urcat cu 1,09%, la 0,7885 lei.

De asemenea, şi acţiunile Electrica (EL) au fost tranzacţionate intens, schimburile însumând 6,33 milioane lei. Cotaţia EL s-a majorat cu 1,61%, la închiderea şedinţei, la 12 lei pe titlu.

Schimburi de tip "deal" au mai fost făcute şi cu titluri Transgaz, în valoare de 1,35 milioane lei. Acţiunile TGN au închis şedinţa în creştere cu 2,19%, la 265,5 lei pe titlu.

Indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în urcare cu 1,55%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 1,53%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor s-a apreciat cu 0,83%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a majorat cu 1,41%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 1,29%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb