BVB - sub asaltul declaraţiilor venite din mediul politic

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2019

BVB - sub asaltul declaraţiilor venite din mediul politic

Marcel Murgoci, Estinvest: "Piaţa a fost trasă în jos de scăderile băncilor, chiar dacă nu au existat schimbări de natură negativă pentru emitenţi, din punct de vedere fundamental"

Pentru a ajunge la nivelurile cotaţiilor existente înaintea primelor declaraţii legate de aplicarea măsurilor ce s-au transformat în Ordonanţa 114/2018, Banca Transilvania are nevoie de o creştere de aproape 30%, iar BRD de 18%

Piaţa noastră de capital a trecut ieri printr-o nouă şedinţă în care a fost bombardată de declaraţiile venite din partea reprezentanţilor Guvernului, acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cele două bănci lichide de la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înregistrând căderi ale cotaţiilor de 5,73% şi 4,23%, în timp ce indicele BET a coborât cu 2,45%, într-o lovitură dată raliului conturat săptămâna trecută când societăţile bancare au bifat aprecieri impresionante ale preţurilor acţiunilor.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest ne-a precizat că, din punctul său de vedere, în continuare se tranzacţionează pe baza declaraţiilor venite din mediul politic privind Ordonanţa 114/2018, care de această dată au fost percepute negativ, piaţa reacţionând ca atare.

"Chiar de la începutul şedinţei de tranzacţionare s-a manifestat un volum important, fiind schimbate circa 1,7 milioane de acţiuni Banca Transilvania într-un sfert de oră, în timp ce cotaţia a scăzut la un moment dat chiar şi cu 7%", a spus directorul de la Estinvest, adăugând: "O situaţie asemănătoare a apărut şi în cazul BRD - Groupe Societe Generale, piaţa fiind trasă în jos de instituţiile din sectorul bancar, chiar dacă nu au existat schimbări de natură negativă pentru emitenţi, din punct de vedere fundamental".

Este o reacţie a investitorilor apărută ca urmare a declaraţiilor făcute duminică seara de Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice şi cel considerat a fi arhitectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018 care a infirmat, într-o emisiune televizată, zvonurile privind anularea taxei pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, element ce a alimentat avansul de 18,52% a titlurilor TLV şi de 17,03% pentru cele ale BRD, de săptămâna trecută.

Ca de obicei, şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost dezechilibrată din punctul de vedere al rulajului, titlurile TLV, ce au cumulat schimburi de aproape 30 milioane de lei, fiind responsabile de peste 60% din rulajul total.

"Banca Transilvania are un free-float foarte mare, ca procent din capitalul social, fiind un emitent inclus în majoritatea portofoliilor deţinute de investitori şi, ca urmare, este şi cel mai tranzacţionat. În plus, volatilitatea ridicată din ultimul timp a atras şi speculatori", este de părere Marcel Murgoci.

A fost un nou episod dintr-o serie declanşată în seara din 18 decembrie, când Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat intenţia Guvernului de a introduce o serie de măsuri ce ulterior s-au concretizat în OUG 114/2018.

În ziua următoare, după ce cotaţiile de la BVB au suferit cele mai mari căderi de o zi de la criza globală din perioada 2007 - 2008, Darius Vâlcov declara: "Sunt fluctuaţii la bursa de la Bucureşti în urma anunţului domnului ministru al Finanţelor. Ar fi o greşeală ca Ordonanţa să nu se dea. Dacă Ordonanţa nu se dă, abia atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea bursei. (...) Probabil a fost o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe Guvern: Atenţie, că se prăbuşeşte bursa! Nu se prăbuşeşte bursa, acţiunile îşi vor reveni. Cred că este un moment de investiţii foarte bun în acţiunile care au scăzut. Este o fluctuaţie normală".

Ieri, la aproape două luni de la acel moment, preţul acţiunii instituţiei de credit din Cluj a închis şedinţa de tranzacţionare la 1,81 lei/unitate, cu 22,98% sub cel din data de 18 decembrie 2018, ultima zi în care piaţa de capital a trăit fără spectrul OUG 114/2018, de 2,35 lei/acţiune, în timp ce cotaţia BRD a încheiat ziua de ieri la 11,32 lei, cu 15,27% sub cea de închidere din data de 18 decembrie a anului trecut, de 13,36 lei.

La nivelul pieţei, indicele BET a închis ultima şedinţă de tranzacţionare la 7.371,61 de puncte, cu 12,44% sub cea din ultima zi în care piaţa a trăit fără spectrul Ordonanţei de 8.419,19 puncte.

Pentru a ajunge la nivelurile cotaţiilor existente înaintea datei de 19 decembrie, în acest moment, TLV are nevoie de un avans de cel puţin 29,83%, BRD de 18,02% în timp ce BET trebuie să urce cu minim 14,21%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un nenorocit care nu are nici o notiune economica si mai e si infractor joaca pe degete piata de capital.....

    1. E Suparat Rau, Ca I S-a CONFISCAT SPAGA CERUTA si PRIMITA in CIMITIR, si Ca Cineva L-a TURNAT Cu TABLOURILE CUMPARATE din Salariul de ''''CONSILIER "", Si PITITE dupa 1 ZID FALS ! VEZI DACA NU TI-L ZIDESTI TU CU MINA TA ?

      Grav e ca joaca pe degete fără sa vrea. E suficient sa ne uitam la declarațiile lui din decembrie care sunt menționate și la finalul articolului ca sa ne dam seama ca habar n-are ce vorbește. Mai și indemna lumea sa cumpere acțiuni. Și nu e prima data când vorbește prostii. A mai baiguit ceva prin vara cu Digi și cică celebrul ASF a început o ancheta și o alta la finalul anului trecut, investigații care par ca nu se mai termina nicicând.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb