BVB Titlurile FP au închis în creştere cu 1,6%, pe o piaţă în stagnare

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 aprilie 2015

Titlurile FP au închis în creştere cu 1,6%, pe o piaţă în stagnare

Bursa de la Bucureşti a închis în stagnare marţi, pe o lichiditate în urcare, pierderea înregistrată de companiile energetice fiind balansată de avansul acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), care a încheiat pe plus cu 1,62%, şi de câştigurile din sectorul bancar.

Tranferurile cu acţiuni au totalizat 46,6 milioane de lei (10,47 milioane euro), faţă de 36,46 milioane de lei în şedinţa anterioară.

Fondul Proprietatea a fost cel mai tranzacţionat emitent, cu un rulaj de aproape 26,85 milioane de lei, în creştere de la 18,47 milioane de lei luni. Fondul a anunţat luni că se va lista secundar pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, sau în jurul acestei date, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR).

Într-un raport transmis marţi bursei de la Bucureşti, Fondul Proprietatea a furnizat o serie de detalii privind listarea pe piaţa britanică. Astfel, numărul de GDR-uri va fi limitat la o treime din acţiuni, conform reglementărilor din România, urmând ca unui GDR să-i corespundă 50 de acţiuni FP.

De asemenea, Bank of New York Mellon (Depozitarul GDR) va renunţa la comisioanele de emitere a GDR-urilor în primele 90 de zile de la admiterea la tranzacţionare. Depozitarul GDR se aşteaptă să înceapă acceptarea solicitărilor de depozit/emitere GDR începând cu deschiderea programului din data de sau în jurul datei de 27 aprilie 2015. Fondul Proprietatea nu va oferi GDR-uri în procesul de listare pe piaţa britanică, se arată în raport. Custode al Depozitarului GDR va fi Raiffeisen Bank.

Indicele BET FI, care include Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a urcat cu 0,42%. Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au avansat cu 0,92%, SIF Banat Crişana au crescut cu 0,14%, în timp ce celelalte trei SIF-uri au închis pe minus.

Banca Transilvania a consemnat al doilea cel mai ridicat rulaj marţi, de 8,1 milioane de lei. Titlurile băncii au urcat cu 0,85%, potrivir Mediafax.

Tot în sectorul bancar, acţiunile Erste Group Bank (EBS) au închis cu o creştere de 0,74%, în timp ce acţiunile BRD-Societe Generale au scăzut cu 0,77%.

Principalele companii energetice au încheiat şedinţa în scădere, iar indicele de sector (BET NG) a coborât cu 0,65%.

Producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), cu capital majoritar de stat, a închis cu un declin de 0,57%, după transferuri de 4,24 milioane de lei, în timp ce acţiunile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,57% din valoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb