BVB Toţi cei patru indici bursieri s-au apreciat

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2006

Şedinţa de ieri a înregistrat o evoluţie bună a celor patru indici bursieri, care par să anunţe revenirea pe trend ascendent a pieţei BVB. Valoarea totală a tranzacţiilor intermediate s-a ridicat la 28.367.113 lei, apropiată de cea din şedinţa de luni. Indicele celor mai lichide acţiuni, BET, a fluctuat ascendent până la 7.653 puncte, în creştere cu +2,16% faţă de şedinţa precedentă. În numai trei minute de la des-chidere, indicele societăţilor de investiţii financiare, BET-FI, urcase cu peste 800 puncte şi a variat ulterior până la o valoare de 41.514 puncte (+1,97%).

Domnul Liviu Avram de la "Prime Transaction" ne-a declarat că evoluţia bună a indicelui BET s-a datorat creşterii titlurilor BRD (+4,32%), SNP (+1,90) şi RRC (+3,94). Companiile petroliere "Petrom" şi "Rompetrol" au anunţat la începutul săptămânii creşterea preţului la carburanţi, ceea ce s-a reflectat în cursul de ieri al acţiunilor. Domnia sa crede că valorile minime ale cotaţiilor acţiunilor din luna iunie nu se vor mai repeta prea curând. Despre SIF 5 ne mărturiseşte că evoluţia sa pozitivă (+3,11%) este oarecum întârziată, deoarece societatea de investiţii financiare a fost suspendată de la tranzacţionare în şedinţa de vineri.

Potrivit declaraţiei domnului Mihai Piacan, broker la "Intercapital", creşterea cursului acţiunilor SNP cu +1,90%, până la 0,535 lei/acţiune este un semnal bun pentru investitori, un sfert din valoarea totală a transferurilor de ieri realizându-se cu titluri "Petrom". Potenţialii investitori au putut profita în ultimele luni de cotaţia redusă a titlurilor "Petrom" datorită situaţiei incerte privind pachetul de 8% din acţiuni adresat salariaţilor.

Sectorul SIF-urilor a avut o lichiditate mai scăzută ieri cu tranzacţii reprezentând puţin peste jumătate din valoarea totală. Acestea se menţin încă la niveluri reduse, reprezentând o investiţie profitabilă pe termen mediu. Cele mai tranzacţionate au fost SIF 2 şi SIF 5, cu valori de 4,68 milioane lei, şi respectiv 3,64 milioane lei.

Titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au realizat din nou un volum transferat important de 10,7 milioane acţiuni. Compania traversează o perioadă delicată, deşi recent a fost ridicat sechestrul asupra pachetului de 25% din acţiunile sale. Creşterea preţului internaţional al barilului de ţitei (cu toate că Rompetrol nu are activitate de extracţie, ci doar de procesare) a ridicat preţul la 0,0792 lei/acţiune.

"BRD - Groupe Société Générale"

Directorul general adjunct al SSIF "Broker" Cluj-Napoca, Adrian Ceucă, ne-a explicat faptul că evoluţia pozitivă a SIF-urilor a creat un trend general favorabil celorlalte blue chip-uri. Printre ele acţiunile BRD au câştigat ieri +4,32%, creşterea punându-se pe seama unui optimism general al investitorilor care aşteaptă rezultate bune pe primul semestru ale emitentului din sectorul bancar. Preţul actual de 16,9 lei/acţiune pare o valoare mai apropiată de realitate decât în cazul BCR sau TLV. Totodată, acesta afirmă că piaţa de capital românească are un caracter atipic, deoarece reacţionează lent la semnalele pieţelor bursiere internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb