O tranzacţie specială cu 15 milioane de acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) a fost încheiată, ieri, pe piaţa Deal a Bursei de Valori Bucureşti, la preţul de 0,62 de lei/titlu.
Pe segmentul Regular, au fost tranzacţionate, ieri, 23,62 milioane de acţiuni FP, la preţuri cuprinse între 0,6175 lei şi 0,6285 lei/acţiune. Cotaţia de referinţă a scăzut cu 1,28%, la 0,619 lei/acţiune.
"Fondul Proprietatea" s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în urmă cu aproape trei săptămâni, având o capitalizare bursieră de 8,63 miliarde lei.
Conducerea FP a anunţat, recent, că a chemat în judecată E.ON Moldova Furnizare solicitând Tribunalului Bacău să constate nulitatea absolută şi, în subsidiar, anularea hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor E.ON Moldova adoptată în data de 2 noiembrie anul trecut prin care au fost aprobată fuziunea dintre E.ON Moldova şi E.ON Gaz România.
Tranzacţiile cu acţiunile transportatorului de gaze naturale "Transgaz" Mediaş (simbol TGN) au generat o lichiditate de 1,7 milioane de lei, a doua ca valoare după cea rezultată din tranzacţiile cu acţiuni FP. În total, au fost schimbate, ieri, 6.175 acţiuni TGN, la preţuri cuprinse între 275 de lei şi 277 lei/titlu. Cotaţia de referinţă a scăzut cu 0,36%, la 277 lei/titlu.
"Transgaz" estimează că veniturile companiei vor scădea cu 11% în acest an, de la 1,4 miliarde lei la 1,25 miliarde lei, iar profitul se va diminua de 2,7 ori, de la 307,5 milioane lei la 113,9 milioane lei. Cheltuielile companiei ar urma să crească în acest an cu 7%, de la 1,04 miliarde lei la 1,12 miliarde lei.
"Transgaz" şi-a programat cheltuieli pentru investiţii de 230,6 milioane lei în acest an, mai mici cu 40% faţă de nivelul din 2010, de 379,1 milioane lei.
Compania este controlată de statul român prin Ministerul Economiei, care deţine 73,5% din capital. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,9% din titlurile TGN.
Tranzacţiile încheiate, ieri, la BVB au totalizat 34,4 milioane de lei (8,08 milioane de euro).
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, a înregistrat, ieri, o depreciere de 1,63%, la 22.735,26 puncte, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB, a coborât până la 5.703,57 puncte, cu 0,83% faţă de şedinţa de miercuri.
Indicele compozit al pieţei, BET-C, a pierdut 1,2% faţă de şedinţa precedentă, ajungând la 3.308,53 puncte.
1. speculatorii strainidin FP trag toata piata in jos
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2011, 11:40)
Acum poate intelege si guvernul cine sunt adevaratii vinovati pentru listarea dezastruoasa, cu acest discount de peste 40%, care i-a DEVALORIIZAT TOATE PARTICIPATIILE detinute de MEC Min Fin. cu miliarde de euro, influentand negativ intreaga piata de capital, nu doar pe FP. Care sunt consecintele sa intretii o piata gri prin care fondurilor ultraspeculative straine li s-a permis sa intre masiv si mult sub valoarea de piata in FP si care evident au presat la listare cu vanzarile lor masive pretul actiunii, fiind disperati sa-si marcheze profitul urias de peste 200-300%. Dat fiind insa pachetele uriase acumulate, o vor face inca mult si bine. Idem au facut si Malaxa, Aushnitt si alti actionari straini privati carora statul trebuia sa le puna macar niste limite la vanzare, pentru protectia actiunii si a pietei, daca tot i-a compensat nelimitat, cu sume astronomice. Ori macar sa-i oblige sa reinvesteasca o parte din valoarea uriasa inapoi in economia romaneasca. Daca statul era responsbil, putea sa instituie masuri (macar temporare) cum au mai facut-o si alte tari in situatii similare. De la Franklin T. asteptam mai multa onestitate privitor la discount, sa devoaleze intregul adevar din spatele caderii pretului, avand cifrele complete atit a vanzatorilor cat si a noiulor detinatori, adica cumparatorilor. Sa nu-i mai acopere pe adevaratii vinovati (fondurile straine speculative) gen East capital, Cartezian si ceilalti actionari mari, ce au presat in jos pretul prin vanzarile lor masive, intrate pe piata gri la 0.2 in fond. In niciun caz nu se datoreaza caderea masiva a pretului din cauza politicii economice a guvernului, asa cum au incercat americanii de la Franklin sa induce. E evident ca ei au facut echipa cu fondurile speculative, devreme ce unele sunt de origine americana si britanice, la fel ca Franklin. Paguba o contabilizeaza insa Min. Finantelor cat si miile de fosti proprietari cu detineri mici de actiuni, ce sperau la un pret apropiat de valoarea nominala.