Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate pe parcursul sesiunii bursiere de marţi a fost de 354 miliarde de lei, semnificativ mai mare comparativ cu şedinţa precedentă.
Nivelul ridicat a fost determinat de efectuarea a trei tranzacţii speciale cu acţi-uni "Azomureş" Tîrgu Mureş, la preţul de 2.950 lei/acţiune. Nu-mărul total al titlurilor AZO care au făcut obiectul acestor trans-feruri este de 52,5 milioane.
• SNP "Petrom"
Titlurile SNP au fost reintroduse ieri la tranzacţionare, după ce fuseseră oprite întrucît a avut loc deschiderea ofertelor finale în vederea privatizării societăţii. Evoluţia preţului acţiunilor SNP s-a înscris pe un trend crescător, ultima tranzac-ţie fiind efectuată la cursul de 2.250 lei/acţiune, cu 7,1% mai mare decît nivelul de la sfîrşitul şedinţei precedente. Nivelul minim al preţului a fost de 2.000 lei/acţiune, consemnat pentru tranzacţii cu pachete ce au conţinut sub 500 de acţiuni. Brokerii consideră că evoluţia preţului acţiunilor SNP este normală întrucît societatea este în curs de privatizare. Ei apreciază că acţiunile SNP ar putea fi caracterizate de o volatilitate mai mare după ce va fi stabilit cine va prelua compania.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
Cele mai lichide au fost ieri titlurile "Rompetrol Rafinare" (RRC), valoarea tranzacţiilor efectuate cu acestea fiind de 149,7 miliarde de lei, la un număr de peste 223 milioane de acţiuni transferate. În prima parte a sesiunii a fost tranzacţionat un pachet de 150 de milioane de acţiuni la preţul de 670 lei/acţiune. "Rompetrol" a anunţat că deţine 10% din capitalul social al "Rompetrol Rafinare", faţă de 18,8%, cît avea la data listării titlurilor RRC la Bursă. Analiştii au precizat că pe parcursul sesiunii de ieri a existat un echilibru între ordinele de vînzare şi cele de cumpărare pentru acţiuni RRC.
• "Banca Transilvania" Cluj
Preţul actiunilor TLV s-a înscris pe un trend puternic ascendent, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Cel mai mare pachet tranzacţionat a fost de 398.500 acţiuni, transferul fiind realizat în prima parte a sesiunii, la preţul de 6.100 lei/acţiune. Brokerii apreciază că revenirea cursului acţiunilor TLV se datorează ordinelor mari de cumpărare existente pe piaţă.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Cursul titlurilor BRD s-a înscris încă de la începutul şedinţei pe un trend descrescător. Preţul de deschidere, de 23.000 lei/acţiune, reprezentînd şi maximul zilei, s-a menţinut foarte puţin, după care cursul a început să scadă. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 22.500 lei/acţiune, cu 2,6% mai mic faţă de şedinţa precedentă. Analiştii precizează că deşi numărul ordinelor de vînzare este mai mare decît cel al ordinelor de cumpărare, posesorii de acţiuni BRD nu doresc să reducă preţul de vînzare.