BVB Tranzacţiile cu obligaţiuni fac legea pe Bursă

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 februarie 2010

Tranzacţiile cu obligaţiuni fac legea pe Bursă

Titlurile de stat devin vedetele Bursei, punând în umbră acţiunile, valoarea tranzacţiilor pe piaţa de obligaţiuni atingând, în şedinţa de ieri, suma de 29,54 milioane de euro. În comparaţie, rulajul pieţei de acţiuni s-a ridicat la doar 4,15 milioane de euro.

De la începutul anului, pe piaţa de obligaţiuni s-au realizat transferuri de peste 560 milioane de lei, media zilnică a tranzacţiilor depăşind 19 milioane de lei, fiind de peste trei ori mai mare decât media din 2009.

Indicii bursieri au consemnat corecţii uşoare la sfârşitul şedinţei bursiere de ieri, cu toate că au stat pe verde în cea mai mare parte a zilei. Cea mai mare scădere, de 0,90%, până la 28.373 de puncte, a fost înregistrată de indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a marcat o depreciere de 0,13%, până la 5.105 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 0,33%, până la 2.943 de puncte. În acelaşi timp, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece companii energetice listate la Bursă, a scăzut cu 0,18%, ajungând la 671 puncte.

Acţiunile SIF5 "Oltenia" au atras cea mai mare lichiditate de pe piaţă, fiind schimbate 1,86 milioane de acţiuni, în valoare de 2,89 milioane lei. Cotaţia de referinţă s-a depreciat cu 0,65%, la 1,54 lei/titlu.

Titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol RRC) s-au situat pe poziţia a doua la capitolul lichiditate, cu tranzacţii în valoare de 1,79 milioane de lei. Preţurile de schimb au variat între 0,0729 lei/acţiune şi 0,0734 lei/acţiune, cotaţia de referinţă depreciindu-se cu 0,54%.

Titlurile "Erste Group Bank" (simbol EBS) au atras o lichiditate de 1,09 milioane de lei, fiind transferate circa 10.000 acţiuni, la preţul mediu de 109,5 lei/titlu, în timp ce tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania (simbol TLV) s-au ridicat la doar 0,9 milioane de lei.

Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate ieri de acţiunile "Mechel" Târgovişte (simbol) şi "Turbomecanica" Bucureşti (simbol TBM), în timp ce titlurile Uztel Ploieşti (simbol UZT) au continuat şirul de deprecieri, coborând cu 5,26%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb