BVB va prelua controlul asupra Depozitarului Central

Ana Moglan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2004

Acţionarii Societăţii Naţionale de Compensare au aprobat ieri, în cadrul AGA, strategia propusă, în comun, de Bursa de Valori, împreună cu piaţa Rasdaq şi asociaţia brokerilor (ANSVM) în vederea constituirii Depozitarului Central (conform noii legi a pieţei de capital) în care societăţile de brokeraj să-şi crească participarea la 75%. Decizia a fost adoptată cu un vot favorabil de 83,17% din totalul celor exprimate de acţionarii SNCDD. S-au opus reprezentanţii BCR ai companiei Naţionala Asigurări şi ai Băncii Ion Ţiriac. Reprezentanţii celor trei societăţi nu au putut fi contactaţi ieri. Septimiu Stoica, copreşedinte al Comitetului Comun de Dezvoltare al BVB, susţine că, de fapt, acţionarii respectivi nu s-au opus proiectului, ci doar au avut opinii diferite faţă de cele ale iniţiatorilor strategiei. Punctele principale ale strategiei constau în majorarea capitalului social al SNCDD cu aportul în natură (şi eventual în numerar) al Bursei, pînă la nivelul de 75%, ceea ce conduce la diluarea participării bancare şi a societăţilor de asigurări în structura acţionariatului.

Septimiu Stoica, ne-a declarat că, în opinia sa, este important faptul că instituţiile bancare şi-au dat acordul în privinţa strategiei propuse. Domnul Stoica a spus că asta înseamnă că reprezentanţii băncilor din acţionariatul SNCDD au înţeles intenţiile favorabile ale BVB în privinţa dezvoltării pieţei de capital şi că vor înţelege şi necesitatea creării unui centru de control unic, dorit de brokeri. Strategia BVB de diminuare a costurilor şi politica de dezvoltare a pieţei de capital, conform noii legi, vor fi mai eficient puse în aplicare în aceste condiţii, afirmă Septimiu Stoica.

Domnul Stoica mai spune că, în perioada următoare, urmează să fie făcută o evaluare a activelor SNCDD şi BVB, în funcţie de care să fie stabilită contribuţia Bursei de Valori la capitalul social la Depozitarului Central. Anna Duran, directorul general al SNCDD, ne-a declarat că decizia acţionarilor reprezintă o aprobare de principiu a constituirii Depozitarului Central, pe structura SNCDD, prin majorare de capital prin aportul Bursei. În pofida acestor declaraţii liniştitoare, rămîne faptul că două bănci şi o societate de asigurări nu şi-au dat acordul pentru proiect. Ba, mai mult, delegatul BCR a cerut să-i fie consemnată opoziţia în Procesul verbal al Adunării, ceea ce, îndeobşte, semnifică intenţia acţionarului să conteste deciziile AGA în justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb