BVB Val de vânzări în debutul săptămânii de tranzacţionare

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2022

Val de vânzări în debutul săptămânii de tranzacţionare

Marcel Murgoci, Estinvest: "Deocamdată, scăderile nu au legătură cu situaţia fundamentală actuală a companiilor"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Oportunităţile adevărate nu apar decât în perioade de criză" Toţi indicii bursei noastre sunt în teritoriul negativ, de la începutul anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi-au continuat episodul de scădere agresivă demarat săptămâna trecută, deprecierile fiind de peste 2% pentru majoritatea coşurilor de acţiuni. Indicele BET, ce grupează cele mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a coborât cu 2,53%, la, 10.622 de puncte, nivel nemaiatins din luna martie a anului trecut. Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 3,01%, la 799 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2,41%, până la 1.998 de puncte.

De la începutul anului, BET are un declin de 18,7%, indicele fiind în teritoriul negativ inclusiv cu tot cu dividende, situaţie reflectată de BET-TR, ce se află cu 10,6% sub nivelul de debut al anului.

Marcel Murgoci: "Situaţia ar putea să se înrăutăţească, poate în primul trimestru al anului viitor, în funcţie de desfăşurarea conflictului şi de cum va fi iarna"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a spus, referindu-se la şedinţa bursieră de ieri: "Scăderile importante au început de la sfârşitul săptămânii trecute. În opinia mea există două cauze - pe de o parte deprecierile pieţelor externe (n.r. ieri, la ora 16:00, bursele europene erau în scădere) şi pe de altă parte îngrijorările cu privire la situaţia din Ucraina. Faptul că au loc acele referendum-uri legate de alipirea unor regiuni la Rusia şi că, probabil, se va da un decret cu privire la alipirea teritoriilor arată că situaţia din teren s-ar putea deteriora. Iar noi suntem aproape de zona de conflict, astfel încât putem fi afectaţi din punct de vedere economic".

În opinia sa, deocamdată, scăderile nu au legătură cu situaţia fundamentală actuală a companiilor. "Mai ales că, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2022 de la 2,2% în primăvară la 4,8%. Pe de altă parte, FMI estimează o inflaţie (n.r. medie) de 13,3% până la finalul acestui an, peste prognoza anterioară", a spus Marcel Murgoci.

În luna iunie a acestui an, şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunţa că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5% - 4,5% pentru 2022 şi 2023, conform Agerpres.

"Dar, situaţia ar putea să se înrăutăţească, poate în primul trimestru al anului viitor, în funcţie de desfăşurarea conflictului şi de cum va fi iarna", a adăugat brokerul de la Estinvest.

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, a scris la finele săptămânii trecute, în ultimnul său editorial: "Combinaţia conflict escaladat - corecţii bursiere în sectorul energetic şi dobânzi înalte pentru o perioadă mai lungă - recesiune, nu putea să treacă neobservată pe orice piaţă bursieră, inclusiv pe cea locală".

Scăderi agresive pentru majoritatea acţiunilor componente ale indicelui BET

Majoritatea titlurilor componente ale indicelui BET au avut deprecieri semnificative ieri, inclusiv cele ale companiilor energetice şi bancare, care deţin ponderea cea mai mare în coşul de acţiuni fanion al pieţei noastre. Practic, în afară de acţiunile a două companii care au încheiat ziua în stagnare, toate celelalte titluri din BET s-au confruntat cu reculuri ale cotaţiilor.

Acţiunile Aquila (AQ) au coborât cu 6,09%, titlurile distribuitorului bunurilor de larg consum încheind ziua la 0,586 de lei. Acţiunile TeraPlast (TRP) au scăzut cu 6,38%, până la 0,499 lei, în timp ce titlurile MedLife (M) s-au depreciat cu 4,84%, la 16,9 lei.

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 12,57 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în scădere cu 2,4%, la preţul de 0,406 lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 2,86%, la preţul de 17 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,29 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce s-au depreciat cu 3,45%, la 39,15 lei, în condiţiile unui rulaj de 4,69 milioane de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 3,64%, la preţul de 41 lei, pe fondul unor schimburi de 3,94 milioane de lei.

În ansamblu, valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 56,4 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de 96,8 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Alin Brendea: "Am putea asista la stabilirea unui nivel minim al bursei pentru următorii ani, în prima parte a anului următor"

Scăderile accentuate recente arată presiune mare la vânzare care, probabil, modifică perspectiva pieţei noastre pe termen scurt şi mediu. Alin Brendea de la Prime Transaction se aşteaptă să mai traversăm câteva luni negative, pline de volatilitate bursieră, dar este posbil ca, în prima parte a anului următor, să asistam la stabilirea unui nivel minim al bursei pentru următorii ani.

"Dacă pentru speculatori este cu adevărat dificil să ia decizii într-o astfel de piaţă (dovadă şi lichiditatea bursieră care se menţine scăzută), pentru investitori, adică cei cu orizonturi de timp mai îndelungate, spre doi - trei ani, lucrurile încep să prindă contur. În cazul lor, se pare că a venit momentul să înceapă să urmărească cu atenţie piaţa bursieră descendentă. În acest moment, privind şi spre finalul acestui an aflat sub auspiciile unei mult aşteptate şi temute crize de produse energetice, ne putem aştepta să mai traversăm câteva luni negative, pline de volatilitate bursieră. Pe de altă parte, de o lungă perioadă de timp, atât de multe elemente negative nu au mai fost înglobate în cotaţiile bursiere. Ca atare, am putea asista, în fapt, în prima parte a anului următor, la stabilirea unui nivel minim al bursei pentru următorii ani", spune directorul de la Prime Transaction.

În opinia sa, probabil, inflaţia va atinge în această perioadă punctul de inflexiune ceea ce va însemna că spre finalul anului vom vedea semne solide ale naşterii unui proces dezinflationist.

"Dacă va fi aşa, peste câteva luni putem speră şi la apariţia unui punct de inflexiune pe graficul ascendent al dobânzilor de referinţă practicate de băncile centrale, ceea ce ar sprijini din nou apetitul de risc. Pe de altă parte criză economică pe care o traversăm, naşte un motor de creştere exponenţial pentru următorii ani. Nevoia de investiţii în energie, în energia verde, este de pe acum o axiomă", afirmă Alin Brendea. "Oportunităţile adevărate nu apar decât în perioade de criză. Ceva cu adevărat ieftin nu poţi găsi decât atunci când unii sunt obligaţi, de datorii sau de apetitul de risc scăzut, să vândă. Iar pe bursă profiturile se fac atunci când cumperi, foarte rar când vinzi", a conchis directorul de la Prime Transaction.

Ieri, indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,74%, la 47.119 puncte, în timp ce BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 2,45%, până la 938 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un recul de 3,38%, până la 827 de puncte.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Fără energia ieftina din Rusia este greu de supraviețuit.

    1. 2 ruble false si sparte dau pe discursul tau slab (slav)

      Teoretic noi avem energie. Problema e ca nu te lasa UE sa o folosesti local, trebuie sa licitezi cu nemtii pentru propriul gaz / curent.

      De unde scoateti voi prostiile astea cu "noi avem energie".... Nu ai, frate, nu ai.

      Uita-te pe cat importa Romania si o sa vezi un deficit de 0.7 TWh care se importa din tarile vecine. Iar gaze? Importam si din alea la moment de varf. 

      Repeta dupa mine.... "NU AVEM ENERGIE DECAT PRIMAVARA SI TOAMNA".

      Vara cand se consuma curent pentru racire si iarna cand se consuma si curent si gaze pentru incalzire, NU AVEM ENERGIE. 

      NOI AVEM ENERGIE!!! - ADEVARAT!!!

      jocurile sunt facute sa avantajeze colectarea la guverne de nominal si deci nu are sens sa vinzi in pierdere inder ci in castig extern. 

      Romania are destula energie si destule capacitati. 

      Cu date concrete din piata. 

      In primul rand romania consuma mai putina energie pe cap de locuitor fata de boomul economic din anii 70-80!! 

      Romania consuma energie pe cap de locuitor cu 1/3 din ce consuma americanii si alte state. 

      Romania are accelerat decese pravale si deci in fiecare an ies stocuri de consum energie din piata... chiar si cu livrarile noi de locuinte nu fac fata prabusirii consumului pe cap de cetatean ca medie. 

      Bulele de pret la energie urmaresc intotdeauna exponentialitatea Murilor (masei monetare in piata ce alearga in surplus in etc lucruri =inflatie). 

      Este spargerea unei super bule financiare globale!! Toti sunt disperati sa speculeze si sa puna mana pe ceva bani. si guvernele si bancile si capitalistii si industrialistii si imobiliaristii... toti au simtit incalzirea banilor prin "mana " in 2019 2020 2021" si unii au pariat gresit cu levier pe etc forme de investitii si speculatii; si guvernele lumii inca continua sa speculeze prin deficite explozive pentru ca inca avem cu intarziere bula terenurilor pe golob. guvenele traiesc din bulele de vanzare terenuri bancile lafel, capitalistii la fel...industrialistii la fel... banii se scot la propriu din piatra seaca. 

      China nu reuseste sa mai scoata bani din piatra seaca = moment in care incep sa printeze pe bune bani fara acoperire ce se va vedea in indexurile de piata valutara =asta inseamna real caderea valutelor si desumflarea creditelor. 

      vor suferi si speculatorii din energie... stai fara grija ca nu ii apar... 

      eu cand am anuntat ca o sa fie bula la energie nimeni nu posta pe aici... 

      am cumparat destul pe moca si am vandut destul pe ascendent... ca o sa mai urce ca o sa coboare am facut exit... acum astept razboiul din piata valutelor si pe urma sa vad ce face dobanda reala si aurul (nu partidul). 

      s c cret 

    Spaima mare pentru unii, oportunități pentru alții! :)

    Culmea e ca in nici un articol nu se pomeneste de Electrica, care saptamana trecuta era sa-si rupa gatul si care e pe marginea prapastiei de luni bune...Valoarea actiunilor a scazut aproape la jumatate de la listare!

    1. Daca s'ar fi pomenit explicit de Electrica, acum ar fi fost pretul 2-3 lei, si multi ar fi vandut la acel pret in panica cu pierderi maxime, tranzactionand pe baza stirilor. Cei care stiu cat-de-cat care este activitatea Electica, si care este situatia energetica, au iesit de mult timp. Deci, o stire explicita despre Electrica nu ar fi adus nici un beneficiu celor care inca mai sunt actionari.

      si nici companiei!!

      exempu este "ONE...." cum ar fii sa posteze "imobiliaristii" ceva de rau acum? 

      Cand ei au facut exituri in bula la detineri? 

      s c cret 

    operatiunea SUVEICA in derulare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb