BVB Valoare de tranzacţionare record: 54 de milioane RON

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 mai 2006

Şedinţa de ieri a readus optimismul în rîndul actorilor pieţei de capital întrucît valoarea transferurilor a depăşit 54 de milioane RON, maximul ultimelor săp-tămîni. Boom-ul transferurilor a fost cauzat pe de o parte de revenirea la tranzacţionare a societăţilor de investiţii financiare, iar pe de altă parte de transferul unui pachet de 9,7% din "Silcotub" Zalău, care s-a cifrat la jumătate din valoarea totală tranzacţionată. Dintre indicii bursieri, cea mai puternică depreciere a înregistrat-o indicele BET-FI, (-1,11%) care s-a situat pe o pantă descendentă încă de la deschiderea şedinţei. Ceilalţi doi indici bursieri au înregistrat o depreciere mai moderată, indicele BET pierzînd -0,86% iar BET-C a scăzut cu -0,65% .

Din rîndul acţiunilor blue-chips, cea mai puternică depreciere au înregistrat-o titlurile "Rompetrol Rafinare". Cotaţia acţiunilor RRC a pierdut -3,8%, în condiţiile unei valori totale a transferurilor de peste 1,6 milioane RON. Sectorul bancar a avut o evoluţie ceva mai bună, acţiunile BRD-GSG fiind singurele acţiuni "vedetă" care au înregistrat o apreciere a cotaţiei cu +0,6%. Cursul titlurilor BRD a atins maximul de 17,5 RON în cea de-a doua parte a şedinţei, după care o uşoară corecţie a preţului a făcut ca ultimul transfer să fie perfectat la 17,4 RON/titlu. Celălalt emitent de seamă din sectorul bancar, "Banca Transilvania" a stîrnit şi ieri interesul investitorilor, titlurile TLV fiind cele mai tranzacţionate de la prima categorie a Bursei. Acţiunile TLV se tranzacţionează la 1,42 RON/titlu, similar cu preţul de referinţă de miercuri. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiuni TLV s-a cifrat la peste 5 milioane RON. Din sectorul societăţilor de investiţii financiare, cele mai active au fost SIF "Banat Crişana" şi SIF "Transilvania". Titlurile SIF3 au fost cele mai tranzacţionate de la această categorie, însă au înregistrat şi o depreciere puternică a cotaţiei (-1,8%). În prima parte a zilei, cursul SIF3 a coborît pînă la un minim de 2,13 RON/titlu însă pînă la finalul şedinţei şi-a revenit şi ultima tranzacţie a fost perfectată la 2,18 RON/titlu. Jumătate din valoarea totală tranzacţionată a fost realizată cu acţiunile "Silcotub" Zalău. Cele 902.000 titluri au fost vîndute de către "SIF Banat Crişana" prin intermediul a cinci transferuri. Cotaţia a crescut puternic (+9,2%) în prima parte a şedinţei, însă pînă la final preţul a coborît la 25 RON/titlu (+1,6%). Şi sectorul companiilor farmaceutice s-a situat în linia întâi ieri, întrucît SIF "Banat Crişana" a realizat o achiziţie semnificativă de 2,1 milioane de titluri BIO la preţul mediu de 0,6201 RON/acţiune. Cotaţia acţiunilor "Biofarm" a avut o evoluţie liniară, fără modificări semnificative de la pragul de 0,6200 la care a şi închis.

"SNP Petrom"

Acţiunile SNP au înregistrat o depreciere a cotaţiei de -2,7%, datorită unor ordine de vînzare care au pătruns pe piaţă cu puţin înainte de închiderea şedinţei. Scăderea cursului de pînă la 0,5550 RON/titlu s-a realizat pe fondul unui rulaj de 2,8 milioane acţiuni. Cristian Negoiţă, broker "Confident Invest" consideră că "această înclinaţie spre vînzare este vizibilă de cîteva şedinţe, fiind posibil ca un fond de inves-tiţii să renunţe la participaţia în acţionariatul emitentului petrolier şi pentru că nu a găsit contrapartidă (n.r. un singur cumpărător) le vinde în piaţă în pachete mai mici".

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb