BVB Valoarea totală a transferurilor s-a înjumătăţit

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2006

Brokerii se declară dezamăgiţi de evoluţia Bursei din ultima perioadă. În şedinţa de ieri tranzacţiile au totalizat 17,91 milioane RON, sugerînd o activitate modestă, cu puţini investitori pe piaţă. Singurul indice bursier care a încheiat şedinţa pe plus a fost BET-C (+0,8%), în timp ce BET şi BET-FI au pierdut -0,21% şi respectiv -0,28%. Şi pe pieţele din regiune s-au înregistrat pierderi, astfel că brokerii apreciază şedinta de ieri ca fiind liniştea dinaintea furtunii. Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania" cu o valoare totală a transferurilor de aproape două milioane RON. Cotaţia s-a apeciat uşor, cu 0,7%, la finele zilei preţul de referinţă al unei acţiuni TLV fiind de 1,47 RON. Celălalt emitent din sectorul bancar a înregistrat o depreciere de -1,1% a cotaţiei. Acţiunile BRD au început să scadă în prima parte a şedinţei şi au coborît sub palierul de 18 RON/titlu, ultima tranzacţie fiind perfectată la preţul de 17,9 RON.

La a doua categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Rompetrol Rafinare". La jumătatea zilei, o serie de ordine de vînzare apărute în piaţă au dus la o primă depreciere a cotaţiei, după care a urmat o uşoară revenire. La final însă, cursul RRC s-a situat tot pe o pantă descendentă şi a închis în scădere cu -0,9% faţă de şedinţa de marţi. Brokerii apreciază că pe piaţă şi-au făcut ieri apariţia şi unii investitori care şi-au marcat profitul obţinut din acţiuni RRC şi astfel s-a realizat o corecţie a cursului. Cea mai tranzacţionată societate de investiţii a fost SIF 3 "Transilvania" cu un rulaj de 2,65 milioane RON şi o scădere de curs de -0,5%, la 2,12 RON/titlu. Cotaţia acţiunilor ALRO Slatina a cîştigat 14,8% iar brokerii se declară surprinşi de lipsa de pe piaţă a ordinelor de vînzare de acţiuni ALR, mai ales în prima parte a şedinţei. Preţul de referinţă la sfîrşitul zilei a fost de 3,57 RON/acţiune.

"Rafinăria Astra Română" Ploieşti

Cea mai surprinzătoare evoluţie au avut-o ieri titlurile ASP, care s-au tranzacţionat în volumul record al ultimelor zece luni, de 2,25 milioane RON. Brokerii apreciază că "lichiditatea scăzută a titlurilor ASP determină o volatilitate mai ridicată, cu oscilaţii puternice ale cursului". Cotaţia ASP a cîştigat 15% în prima oră a şedinţei de ieri, urcînd pînă la 0,0460 RON/titlu, preţ la care a fost perfectată şi ultima tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb