BVB Vânzările se accentuează în sectorul acţiunilor SIF

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iunie 2006

Şedinţa bursieră de ieri s-a situat în peisajul ultimelor sesiuni bursiere, cu lichiditate scăzută, valoarea totală a transferurilor depăşind cu puţin 20,9 milioane RON. Îngrijorător este însă faptul că şi ieri indicii au înregistrat variaţii negative semnificative, datorate în principal vânzărilor accentuate din ultimele minute ale sesiunii bursiere. Astfel, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţa bursieră, a pierdut ieri 1,74%, în timp ce indicele BET-C a încheiat şedinţa cu o depreciere de 1,68%. În sectorul acţiunilor SIF s-a înregistrat ieri o diminuare a dinamicii scăderilor, însă cotaţiile s-au situat pe trend descendent, cumulând o depreciere medie de 1,24%.

Cel mai tranzacţionat titlu al şedinţei de ieri a fost SIF5 "Oltenia" cu o valoare totală a transferurilor de 3,2 milioane RON. Cotaţia acţiunilor SIF5 s-a situat încă de la deschidere pe o pantă descendentă, cumulând până la final o depreciere de -1,64%. Pe locul doi în topul celor mai transferate titluri s-au situat ieri acţiunile SIF "Muntenia", cu care s-a realizat un rulaj de 2,9 milioane RON.

Persoane iniţiate în cadrul societăţilor de investiţii financiare au raportat, în cursul zilei de ieri, vânzarea de acţiuni SIF. Este vorba despre companiile gălăţene "CCC Blue Telecom" şi "Fricom" care au vândut ieri 30.000 de acţiuni SIF5 (la preţul de 1,81 RON/acţiune), 40.000 de acţiuni SIF 4 "Muntenia" (la preţul de 1,5 RON/acţiune) şi respectiv 63.000 de acţiuni SIF3 "Moldova" (la preţul de 1,5695 RON/acţiune).

O evoluţie volatilă a înregis-trat-o ieri şi cotaţia acţiunilor SIF1 "Banat Crişana". Aceste acţiuni înregistrau, cu cîteva ore înainte de finalul şedinţei, o scădere de -2,94% a cotaţiei. Totuşi, până la sfârşitul zilei, ordinele de cumpărare apărute în piaţă au dus la o revenire a cursului, până la 1,7 RON/acţiune (în scădere cu 1,16% faţă de şedinţa anterioară).

În şedinţa de ieri au fost încheiate şi două transferuri pe piaţa Deal, prima cu 1,25 milioa-ne de acţiuni "Impact" la preţul de 0,45 RON/acţiune, iar cea de-a doua cu 440.000 de acţiuni SNP, la preţul de 0,4610 RON, în ambele cazuri preţul fiind apropiat de cotaţia de pe piaţa principală.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Ordinele de vânzare au dominat şi sectorul petrolier, determinând deprecieri ale cotaţiilor, cu precădere în cazul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Titlurile RRC au continuat să se bucure de o lichiditate ridicată în raport cu media ultimelor şedinţe, rulajul total ridicându-se la peste 9 milioane de titluri. Cursul a început să scadă încă de dimineaţă, iar la finalul zilei preţul de referinţă a fost de 0,0645 RON/acţiune, în scădere cu peste 3% faţă de sesiunea anterioară.

"BRD Groupe Société Générale"

Una dintre cele mai stabile acţiuni ale Bursei, în opinia analiştilor, BRD Groupe Societe Generale, a înregistrat ieri o depreciere semnificativă a cotaţiei, de -2,78%, în condiţiile în care valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la 2,7 milioa-ne RON. În contrast, cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" a rezistat cu succes trendului de scădere generalizată a pieţei. Ultimul transfer cu titluri TLV a fost perfectat la preţul de 0,87 RON/acţiune, similar cu preţul de referinţă din prima şedinţă a săptămânii. Totuşi, valoarea totală a transferurilor cu acţiuni "Banca Transilvania" a fost redusă, cifrându-se la numai 822.565 RON.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb